Ajuntament
Sant Agustí de Lluçanès

Carrer de l'Alou, 6

Murs refets i obertures modificades amb pedra de nova construcció
    sí, IPA. 28
    Ajuntament de Sant Agustí de Lluçanès.Carrer de l'Alou, 6. 08586. Sant Agustí de Lluçanès
    Jordi Compte i Marta Homs

La casa de l'Ajuntament, que abans havia estat seu de l'escola de Sant Agustí de Lluçanès està situada a la banda dreta pujant el carrer de l'Alou just per sota del conjunt arquitectònic de can Poll i cal Vigatà i davant per davant del conjunt arquitectònic de cal Verdaguer, cal Carbonell i ca l'Aliguer.
    És un edifici de mitjanes dimensions de planta rectangular que està composat per planta baixa i un pis amb teulada de doble vessant i aigües a les façanes laterals. Els murs són de maçoneria de pedra i ciment i presenta cantonades diferenciades.
    La façana principal està orientada al sud i té una composició simètrica de tres obertures per planta. La planta baixa presenta dues portes i una finestra, destaca sols la porta central que conserva els brancals i la llinda de pedra picada originals i datada de 1763. Antigament la porta de l'esquerra constituïa una finestra. Les obertures del primer pis, un balcó i dues finestres al costat, així com la resta d'obertures de l'edifici estan emmarcades amb pedra de nova construcció. La façana nord conserva enmig dels murs algunes llindes de fusta denotat la possible existència d'obertures posteriors.

La casa també és coneguda com els "col·legits" per l'ús que va tenir el passat. A la façana est es troben ubicades les bústies dels veïns del poble.

Casa situada al costat del camí ramader al nucli de l'Alou sorgit durant el segle XVIII a causa del pas dels ramats transhumants que hi feien parada. L'edifici on s'emplaça actualment la Casa de la Vila era antigament l'escola de Sant Agustí de Lluçanès fins els anys 1974 i 1975 quan va deixar de funcionar . Els topònims de Les Escoles o Els Col·legits encara són vigents al poble.

YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990