Cal Coima Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Nucli urbà de l'Alou
Carrer de l'Alou, 4

Coordenades:

42.09372
2.13119
428153
4660547
08195-89
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII-XIX
Bo
Reformes a les teulades i murs de la casa amb diverses ampliacions
Inexistent
sí, IPA. 27
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 50310DG2680N
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Coima es troba situada a uns metres a la part dreta pujant el carrer de l'Alou just per sota de l'Ajuntament.
És un edifici de mitjanes dimensions composat per dos cossos de planta rectangular disposats perpendicularment formant una estructura d' L tot creant un pati davanter. Té una teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra irregular, morter i obra en diferents parts ja que la construcció actual és fruit de diverses reformes de l'edifici antic.
El volum paral·lel al carrer de l'Alou té la façana principal orientada a l'oest consta d'un porxo baix amb murs de pedra i una galeria d'obra al primer pis que es troba tapiada també amb obra i on s'hi distingeixen les arcades anteriors.
El volum perpendicular al carrer de l'Alou presenta una edificació annexa que allarga la casa en direcció oest i està denotat per les cantonades diferenciades integrades als mur. Consta de diverses obertures de mides diferents i disposades de forma irregular, algunes d'elles amb llinda de fusta.
La façana nord només té una petita obertura a nivell del terra i presenta una clara diferenciació dels murs de la part annexada.

No es conserva data de l'edificació però pels materials es podria datar del segle XVIII-XIX amb modificacions posteriors.

Casa situada al costat del camí ramader al nucli de l'Alou sorgit durant el segle XVIII a causa del pas dels ramats transhumants que hi feien parada.

YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990