Cal Massana / Cal Sità
Sant Agustí de Lluçanès

Nucli urbà de l'Alou
    Camí de Sant Genís de Pi, 4

Conserva l'estructura original tot i que ha estat reformada en teulada, obertures, murs i usos.
    sí, IPA. 33
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Massana, també coneguda com cal Sità, es troba situada al carrer Sant Genis, que és perpendicular al carrer de l'Alou, i just al costat de cal Coima.
    És un edifici de mitjanes dimensions que està composat per dos volums annexats de planta rectangular i amb teulada a diferent nivell de doble vessant d'aigües a la façana principal. Té un pati davanter tancat per un mur i unes edificacions paral·leles d'ús domèstic Els murs són de maçoneria de pedra amb morter i ciment.
    El volum principal que està composat per planta baixa i un pis, té la façana orientada a l'oest i presenta sis obertures. A la planta baixa hi ha la porta principal amb barbacana moderna, brancals de pedra i llinda de fusta, dues finestres de mides diferents amb reixes i llindes de fusta i una finestra a la part esquerra emmarcada amb pedra picada. Al primer pis hi ha dues finestres amb ampit, brancals i llinda de pedra picada. A la façana est s'hi observa una estructura sobresortint de pedra i teulada d'un sol vessant.
    El volum annexat a la part dreta presenta un gran finestral rectangular a la façana sud i dues obertures a la façana est, totes amb llinda de fusta.

No hi ha data de construcció però els materials i l'estructura indiquen que es va construir entre els segles XVIII i XIX amb modificacions posteriors.
    Cal Massana també és coneguda com a cal Sità, nom actual de la casa.

Casa situada al costat del camí ramader al nucli de l'Alou sorgit durant el segle XVIII a causa del pas dels ramats transhumants que hi feien parada.

YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990