Cal Moles Baix Sant Agustí de Lluçanès

Osona
Nucli urbà de l'Alou
Camí veïnal de Casademunt de Pi, 1

Coordenades:

42.09329
2.13102
428138
4660500
08195-91
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
La casa ha estat restaurada
Inexistent
sí, IPA. 34
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 50309DG2680N
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Moles Baix es troba situada a la part dreta pujant el carrer de l'Alou, per sota de can Coima i just a l'encreuament amb el camí veïnal que condueix a Casademunt.
És un edifici de mitjanes dimensions composat per dos volums annexats de planta rectangular formant una estructura d' L. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra i presenten cantonades diferenciades integrades denotant les ampliacions fetes.
El volum principal orientat a l'oest està composat per dos cossos adossats de planta baixa i un pis. Té la teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal i presenta les obertures emmarcades amb pedra picada.
El volum que s'annexa de forma perpendicular a la dreta de la porta principal constituïa l'antiga pallissa que s'ha rehabilitat, deixant un pas a peu pla que comunica amb el jardí.

Cal Moles Baix també és coneguda com a ca l'Escloper, nom que tenia anteriorment la casa i que té un possible origen amb l'activitat artesanal que s'hi desenvolupava.
No hi ha data de construcció però per estructura i materials es pot considerar del segle XVIII.

Casa situada al costat del camí ramader al nucli de l'Alou sorgit durant el segle XVIII a causa del pas dels ramats transhumants que hi feien parada.

YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990