Cal Moles Baix
Sant Agustí de Lluçanès

Nucli urbà de l'Alou
    Camí veïnal de Casademunt de Pi, 1

La casa ha estat restaurada
    sí, IPA. 34
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Moles Baix es troba situada a la part dreta pujant el carrer de l'Alou, per sota de can Coima i just a l'encreuament amb el camí veïnal que condueix a Casademunt.
    És un edifici de mitjanes dimensions composat per dos volums annexats de planta rectangular formant una estructura d' L. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra i presenten cantonades diferenciades integrades denotant les ampliacions fetes.
    El volum principal orientat a l'oest està composat per dos cossos adossats de planta baixa i un pis. Té la teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal i presenta les obertures emmarcades amb pedra picada.
    El volum que s'annexa de forma perpendicular a la dreta de la porta principal constituïa l'antiga pallissa que s'ha rehabilitat, deixant un pas a peu pla que comunica amb el jardí.

Cal Moles Baix també és coneguda com a ca l'Escloper, nom que tenia anteriorment la casa i que té un possible origen amb l'activitat artesanal que s'hi desenvolupava.
    No hi ha data de construcció però per estructura i materials es pot considerar del segle XVIII.

Casa situada al costat del camí ramader al nucli de l'Alou sorgit durant el segle XVIII a causa del pas dels ramats transhumants que hi feien parada.

YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990