Turó de la roca dreta
Sant Martí de Tous

    Anoia
    La Tossuda. A l'oest del nucli urbà.
    Maià o de Tous.
    Emplaçament
    Camí de Tous a l'Aubareda, turó un cop passat el pont de la passada coronat de pins
    448

    Coordenades:

    41.55696
    1.51316
    376011
    4601655
    Número de fitxa
    08226-144
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Estat de conservació
    Regular
    Desconegut
    Protecció
    Legal
    AIA. Catàleg bens a protegir POUM 2012
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 7691
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08226A005001410000AK
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    Jaciment descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada l'agost del 1976. El turó es troba situat en el marge esquerre de la riera de Tous, entre cal Pasada i una granja de porcs. El cim hi ha pins, a mitja alçada hi passa la línia elèctrica número 163, isota d'aquesta hi ha un camp d'ametllers. Amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica l'any 1985, no s'aprecià cap indici constructiu. Cal remarcar que aquest camp ha estat conreat i els materials no surten en el seu lloc originari sinó en un radi de dispersió d'uns 10 m. Superficialment s'han recollit varis fragments de sílex, en general de bona qualitat, on no ha aparegut cap peça sobre còdol i sí fragments, ascles i esquerdills com a rebuig de la talla. També nuclis, algun d'ell molt esgotat. Les peces presenten força concreció calcària i la deshidratació es presenta en poca proporció. El còrtex apareix en
    poques peces i no són rodades. Cal destacar unes ascles molt gruixudes i també de normals.
    També s'han apreciat alguns fragments de ceràmica a mà, alguns sense forma de parets gruixudes de grans vasos amb gros i irregular desgreixant de quars i mica. Un fragment de paret amb unes incisons verticals, allisat exteriorment i interior, pasta amb abundós desgreixant de quars i mica. També un fragment de ceràmica amb una llengüeta decorada amb impressions, amb desgreixant calcari. Cal indicar la presència d'un fragment de tapadora
    i d'un vas globular de ceràmica gris medieval. Es pot indicar que en el lloc s'hi havia tallat sílex i per la ceràmica es pot catalogar probablement com del Bronze Mig-Final.

    El material es troba dipositat al Museu Comarcal de l'Anoia / Núms. de referència: P-40, M-261 i M-333.
    Foto: Angels Pujol SPAL (2016: pag.109-110 ) i IPAC

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    PUJOL, A. (2016). Sant Martí de Tous. Revisió de l'inventari arqueològic i estudi del poblament des de la Prehistòria fins a l'Edat Mitjana. Diputació de Barcelona.