Trullàs Casserres

  Berguedà
  Sant Pau de Casserres - Riera de Clarà
  Accés directe des de la BV-4132z, PK 2+500
  563

  Coordenades:

  42.02958
  1.8344
  403512
  4653718
  08049-148
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVI-XVII
  Regular
  Les ampliacions han malmès l'equilibri arquitectònic de la masia.
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  08048A00300012
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de tradició antiga que ha patit ampliacions sense tenir en compte la seva arquitectura. El cos original és de planta rectangular, de planta baixa i dos pisos, amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener paral·lel a la façana principal, orientada a migdia. Els paraments són de maçoneria, pedra vista amb les cantoneres de carreus ben escairats. La porta d'accés és un portal rodó adovellat. Totes les obertures antigues tenen la llinda, els bracals i els ampits de pedra treballada.
  Una de les ampliacions fou allargar el volum per la façana de llevant un parell de metres amb maó vist. També s'ha afegit un cos de grans proporcions de planta rectangular i de maó vist adossat a la façana septentrional. Aquest cos podria haver aprofitat un annex més antic i és de planta baixa i pis, aprofitant el desnivell del sòl. La seva coberta és de teules àrabs i el carener paral·lel a la façana de llevant. Finalment s'afegí una terrassa amb maons i bigues de formigó a la façana principal, tapant part de l'arc de la porta d'entrada.

  Prop de la masia es conserva un forn de teuleria i un trull d'oli d'origen medieval així com diversos blocs de pedra amb encaixos que haurien format part d'alguna premsa o trull. A la façana de ponent s'observa l'indret tapiat on hi hauria hagut el forn de pa que fou enderrocat pels propietaris per poder passar amb la segadora moderna. Al darrera hi ha el viver i una alzina centenària. A la façana de llevant, damunt de l'era hi ha les restes molt erosionades d'un forn de ginebre.

  Segons informació oral proporcionada per el Sr. Ramon Bernadas, durant la Guerra Civil Espanyola en el forn de pa, avui desaparegut s'hi hauria amagat la imatge de la Mare de Déu de l'Antiguitat. La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
  Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Cal Trullàs".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).