Sant Julià del Soler de Jaumàs
Puig-reig

  Berguedà
  El Soler de Jaumàs
  Emplaçament
  Al km 58 de la ctra C-1411a prendre ctra cap a Viver i Serrateix. A uns 3 km trencall a la dreta.

  Coordenades:

  41.96387
  1.85234
  404899
  4646402
  Número de fitxa
  08175 - 218
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Barroc
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A010000800000HA
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Capella que consisteix en una construcció senzilla adossada a la façana de migdia de la masia del Soler Jaumàs. És d'una sola nau, amb coberta a doble vessant. Els murs són fets de maçoneria, amb carreus a les cantoneres, i tenen petites obertures. A la part superior hi ha un petit campanar d'espadanya.

  A la masia es conserven llibres de missa, casulles i altres objectes procedents de la capella. Durant la Guerra Civil la capella fou incendiada i el seu retaule barroc destruit.

  El Soler Jaumàs és una de les propietats més antigues de Puig-reig, documentada des del segle XIII com una de les propietats dels templers al sector límit entre ls parròquies de Sant Martí de Puig-reig i la parròquia de Santa Maria de Merola. La masia va viure els anys de màxima expansió al segle XVIII incorporant terres al sector de la riera de Merola i construint masoveries, en una època en que el correu de cereals es compaginava amb la vinya i l'olivera; una política matrimonial expnasionista va permetre incorporar terres i pagar bones dots a les filles de la família.
  La capella, sota l'advocació de Sant Julià, fou reformada i ampliada l'any 1878. A