Safareigs de Cal Vidal
Puig-reig

  Berguedà
  Part posterior del bloc de pisos de llevant del C/ de Sant Ignasi, Colònia Vidal, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Darrera els habitatges del carrer de Sant Ignasi

  Coordenades:

  41.94392
  1.88183
  407314
  4644154
  Número de fitxa
  08175 - 115
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1901-06
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08174A004000400000HD
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Construcció de planta rectangular, exempta per tres costats, quedant el quart adherit a la pròpia roca del terreny, aprofitant el desnivell, i alçat amb totxo, revestiment senzill, i paviment de l'interior de panot. La façana a on hi ha la porta d'accés és senzilla, amb porta d'arc de mig punt i sense decoració. La coberta és a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana.
  Al lateral es disposen tres grans finestres realitzades amb arcs de mig punt i la façana posterior té una porta idèntica a la davantera. La coberta és de teules àrabs.

  L'interior de l'edifici està dividit en dues parts desiguals per un envà; la més gran és la corresponent a l'entrada del davant, a l'interior de la qual hi ha la gran bassa del safareig i dues de les finestres que s'obren a l'exterior; es la part del safareig dels vius. Per l'altra porta s'ingresa al safareig dels morts, on es rentava la roba dels malalts i dels difunts. ambé es diu que en alguns casos va servir de dipòsit per als morts. És per aquest motiu, que aquesta habitació és de dimensions més reduïdes respecte l'altra., tot i que té el mur enrajolat fins a mitja alçada, i dos petits safareigs i dues plaques d'obra cobertes també amb rajola blanca.

  VV.AA.(1992) Cal Vidal, una colonia museu, a L'EROL núm.39, Berga.
  VIDAL, Luís M (1992): L'assentament de les colònies. Cal Vidal, a L'EROL núm.39, Berga CAMPRUBI, Josep (1992): Cal Vidal: una colonia, una fàbrica, un poble, a L'EROL núm.39, Berga.
  R.SERRA: La colònia Vidal, Parc Fluvial de les Colònies del Llobregat, s/d.
  PEREZ LOPEZ ADVOCATS ASSOCIATS, S.L. (2009). Modificació puntual del pla general ordenació urbana sector de la Colònia Vidal. Puig-reig (Berguedà). TEA DIFUSIÓ CULTURAL, S.L. X. ANNEX– Estudi històric i arquitectònic.
  SERRA, Rosa (2000).: Les colònies textils a Catalunya, Angle Editorial
  SERRA, Rosa (2003): La Colònia Vidal, a "Quaderns de Didàctica i difusió del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya", Terrassa
  CLUA, J (1994).. Legislació i assentaments fabrils: Les colònies industrials a Catalunya. Tesi doctoral. Universitat de Barcelona. Maig.
  DDAA. (1997). El Llobregat, nervi de Catalunya. Angle Editoral, Centre d'Estudis del Bages i Àmbit de Recerques del Berguedà. Manresa
  DDAA. (2000). Model de desenvolupament per a les colònies del Llobregat. Fundació Caixa Manresa, Angle Editorial. Manresa.
  CLOTET, D i SERRA, R. (2005). "L'aigua per a ús domèstic", a Histories del Riu. El llegat de les colònies industrials, Regio7, p.15-18
  TEIXIDOR, E. I SERRA,R.(2010). Vida de colònia. Les colònies tèxtils a Catalunya, Angle Ed.