Rec dels Molins
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Nucli del Figaró
  Emplaçament
  Visible prop la Plaça de Can Gambús i prop del camí de la Noguera Punxeguda.

  Coordenades:

  41.72453
  2.27449
  439656
  4619446
  Número de fitxa
  08134-35
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Parcialment cobert de vegetació
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPEC:924
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta de Ribes n.34. Figaró-Montmany 08590.
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Davant de Cal General es conserva el pont o aqüeducte per sobre el qual transcorria el rec. L'aqüeducte és d'una sola arcada de mig punt, amida uns 6 m de llargada i 1,10 m amplada. Es tracta d'una construcció d'obra amb la canalització superior construïda en rajol de 80 cm amplada. Actualment es troba parcialment cobert per la vegetació, tot i que encara es visible a la seva entrada al poble i es pot seguir part del seu recorregut. Al principi del seu traçat, el rec discorre sota terra, en un bosc de ribera, fins que surt a l'aire lliure. Al llarg del seu camí compta amb sobreeixidors per si baixa massa plena i en algun tram circula sobre un mur de pedres reforçat per uns contraforts. A la vegada, aquests contraforts serveixen d'escala per baixar als diversos horts. Dins al municipi el pas del rec ha quedat relativament modificat per les noves construccions.

  La resclosa que desvia l'aigua cap al rec es troba passat el molí de Can Xicola a Vallcàrquera, però el rec és encara visible al seu pas per la població, en alguns punts com davant la placeta de can General.

  El rec començava en una resclosa un xic més avall del molí de Can Xicola davant de Can Bosch (o can Bosc) i a l'altra banda de la carena sobre la riera de Vallcàrquera. Portava aigua al molí de Dalt i a la bassa del molí del mig, un cop aquest molí ja havia utilitzat l'aigua aquesta era conduïda cap als últims horts del terme municipal situats sobre el riu Congost, on ara hi ha el camp de futbol. A la zona de Gallicant, encara són visibles restes del rec, a mitja carena.

  AADD. 1998. Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.