Molí de Dalt
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Situat sota l'actual carrer J. Verdaguer, o antic camí de Vallcàrquera
  Emplaçament
  Sota Plaça de can Gambús s/n.

  Coordenades:

  41.72458
  2.27449
  439656
  4619452
  Número de fitxa
  08134-31
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Regular
  Alguns elements s'han perdut
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPEC:916
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 49213DG3199N
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Estructura isolada de planta rectangular, formada per una planta soterrani on hi ha el carcavà i dos pisos més, cobert amb una teulada a dues vessants. Aquest edifici està format per una construcció quadrangular que presenta una planta de petites dimensions organitzada en tres nivells diferenciats. Un primer nivell inferior format per una petita obertura semicircular i adovellada; un segon nivell format per una planta baixa amb accés a la façana oest i dues petites obertures laterals; i un tercer nivell conformat per una primera planta organitzada en una petita terrassa, assentada per dos pilars a la base, i quatre obertures disposades en les tres façanes. El desnivell natural del terreny estructura en dues terrasses els diferents accessos deixant un espai lliure entre l'accés a la casa i el carrer, espai que és utilitzat com a hort. Aquesta construcció es basa en la pedra de petites dimensions lligades amb argamassa i amb pedres de grans dimensions formades per carreus quadrats ben escairats situats al angles de l'estructura com element de reforç. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana. Les quatre façanes presenten un enguixat senzill en blanc. La distribució de la façana principal és força modesta, una petita porta d'accés de reduïdes dimensions i llindes a la part superior com a únic element decoratiu destacable i dues petites finestres situades al primer pis obertes amb posterioritat. Al darrera del casal s'hi trobava adossada la bassa, avui soterrada i reconvertida en aparcament.

  Activitat inicial: molí fariner

  Segons Madoz, P: "La fertiliza la riera del Congost que cruca el valle intermedio de las dos parroquias por el Figaró, cerca del cuál tiene un puente en el camino real de Barcelona a Vic. También discurren por él varios torrentes y arroyos. Además de los caminos vecindales hay la carretera que conduce a Vic y todos estan intransitables. El correo se recibe de este ultimo punto y de la cabeza de partido por medio de balijero diariamente. Produción de trigo, legumbres, vino, aceite, patatas, cria ganado cabrio y cerda, caza de conejo, liebre y perdiz. Dos molinos de harina, dos prensas para extraer vino y aceite. Población de 85 vecinos, 427 almas".

  BRUGUÉS, S. 1924. Mapa del Terme municipal de Montmany-Figaró. AADD. 1998. Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny. MADOZ, P. 1846. Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Barcelona. Ed. Abaco. Madrid. 1983 p. 149. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.