Hostal de Camí Ral
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Nucli del Figaró
  Emplaçament
  Carrer Major.

  Coordenades:

  41.72083
  2.2732
  439546
  4619036
  Número de fitxa
  08134-36
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  Molt reformat
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 49203DG3199N
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Davant del molí del mig es documenta un edifici de planta rectangular i grans dimensions, de planta baixa i pis que es recorda al municipi com la posada o l'hostal al camí ral. Aquest presenta una factura contemporània ja que va ser utilitzat com a taller fins a finals del segle XX. Edificació allargada disposada d'est a oest. Segueix una estructura modulada en planta baixa i dos pisos. Les nombroses reformes realitzades a l'edifici han comportat una adaptació de l'estructura construïda unificant els diversos cossos on es distribuirien les diferents dependències de la posada. La tècnica constructiva utilitzada es pot apreciar en alguns punts de la construcció, aquesta es centra en l'ús del carreu de petites dimensions de pedra local de la zona i còdols de riu lligats amb morter i amb un doble arrebossat exterior. Tot i que el que queda visible és obra nova.

  Situat en el centre del poble, a peu de l'antic camí ral, avui carrer Major. L'hostal i les ferreries foren l'origen històric del nucli del Figaró, situat al peu d'antic camí ral. Hostal del camí ral inici XV final XVIII.

  Des del 999 trobem documentat el mas i l'hostal del Figaró. En traslladar-se a Barcelona, els Figueró es vengueren part del seu mas i terres als amos del mas Antich del Figaró per bé que és reservaren l'antic hostal i el patronat de la capella de Sant Rafael que renunciaren al 1751 en favor del rector de Vallcàrquera. Fins a principis del segle XVII la dinastia dels Figueró, anomenats també tots Rafael, exerciren l'ofici de pagès i d'hostalers, fins que un d'ells passà a Manlleu a exercir de paraire vers el 1630. El fill d'aquest, Rafael Figueró passà a viure a Barcelona on exercí des del 1647 l'ofici d'impressor. Ells formaven la dinastia d'impressors reials Figueró. Ells formaven la dinastia d'impressors reials Figueró.

  AADD. 1998. Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny. PLADEVALL, Monografies 3, p. 127. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany.