Ramal B2 de la carrerada del Coll d'Arques Cubelles

Garraf
Centre i nord-oest del municipi.
Des del nucli de Cubelles vers el nord-oest del municipi
41

Coordenades:

41.22394
1.65359
387148
4564491
08074-94
Patrimoni immoble
Obra civil
Medieval
Modern
Contemporani
Bo
Legal
Llei de vies pecuàries, 3/1995 de 23 de març
Fàcil
Estructural
Pública
Diversos propietaris
Xavier Esteve i Gràcia

Es tracta d'un ramal de la carrerada de Santa Coloma a Cunit que en bona part es troba enquitranat i convertit en una carretera que mena a les moltes urbanitzacions que hi ha a la zona. La carrerada travessa la serralada Litoral per la pista asfaltada que porta a la urbanització de Trencarroques i que després de passar la masia de la Creu, s'enfila vers el punt més alt de la carena, que és el vèrtex de les Tortes. Concretament surt de la collada que hi ha abans d'arribar al vèrtex i davalla pel fondo dins tronar la carretera que porta a la urbanització de Mas Trader. En aquest tram descendent es conserva algun tram entre marges, al costat de l'actual carretera. Ja no es deixa aquesta via dins arribar al poble de Cubelles.

També coneguda amb el nom de camí de la Segarra. Identificada amb el codi B2 a l'obra de Rovira i Miralles (1999).

La unitat formada pel Penedès, Garraf i Camp de Tarragona és una de les grans zones d'hivernada a la transhumància de la Catalunya central i oriental. Els ramats que hivernaven en aquestes zones pujaven a passar l'estiu en algun punt de l'arc de muntanyes que tanquen les comarques del Solsonès, Berguedà i el Ripollès pel Nord i, alguns, tramuntaven aquest arc i entraven a la Cerdanya. Els ramats que sortien del Penedès i del Garraf per anar als Pirineus tenien diversos camins els quals els permetien anar a trobar la carrerada de Solsona, la de Berga o la de la Cerdanya, la qual es desdoblava en dues branques importants, la de l'Alt Berguedà i la del Ripollès (Rovira, Miralles, 1999).
La carrerada del coll d'Arca o camí de la Segarra és una de les carrerades més important d'entrada i sortida del Penedès i del camp de Tarragona per anar als Pirineus o a la Segarra. També era utilitzada per anar a la fira de Santa Coloma, sens dubte la més important de totes aquestes comarques.
Antigament era el camí carreter que feia servir la gent de Clariana i la Gornal per anar a Cubelles i Vilanova.

ROVIRA, J. ; MIRALLES, F. (1999) Camins de transhumància al Penedès i al Garraf: aproximació a les velles carrerades per on els muntanyesos i els seus ramats baixaven dels Pirineus a la marina Barcelona: Associació d'Amics dels camins ramaders.