Trencarroques Cubelles

Garraf
Entorn la urbanització Costa Cunit
En un espai ocupat per la urbanització Costa Cunit i el seu entorn
175

Coordenades:

41.23559
1.64177
386177
4565800
08074-95
Patrimoni natural
Zona d'interès
Neògen
Regular
El material fòssil és molt ric i es troba exposat tant a la meteorització com al possible espoli
Inexistent
20956
Fàcil
Sense ús
Privada
Diversos propietaris
Xavier Esteve i Gràcia

El jaciment paleontològic de Trencarroques es troba ubicat entorn el vèrtex que separa els límits dels termes municipals de Cubelles, Castellet i la Gornal i Cunit, en un espai ocupat per la urbanització Costa Cunit i el seu entorn. Es tracta d'un jaciment de vertebrats fòssils, situat inicialment en una zona de rebliment càrstic emplaçat entre arenites bioclàstiques transgressives atribuïbles al Languià i argiles vermelloses continentals atribuïbles al Burdigalià (Ramblià sup, Miocè inferior). L'any 2013 s'hi va dur a terme una intervenció paleontològica en la qual es van recuperar de diverses restes dentals i post-cranials de cèrvids i bòvids de mida mitjana, diverses restes de fèlids de mida lleopard i alguna resta de Lynx. En quan a les restes de microvertebrats les restes post-cranials de lagomorfs són molt abundants però no disposen de cap resta detognàtica. També s'han pogut recuperar diverses restes dentals de rosegadors, però cap d'elles es diagnòstica a nivell de gènere i/o espècie. Les dades obtingudes no permeten establir una edat cronològica precisa per al jaciment. L'obtenció de restes d'arvicòlids permeten situar el jaciment dins del Plio-Pleistocè, però sense més precisió.

En Jordi Cirés (cap de l'Àrea de cartografia geològica de l'Institut Geològic de Catalunya) va comunicar a l'ICP en el mes de març de 2013 que els geòlegs David Albalat i Aleix Mallofré que estaven realitzant una cartografia geològica es varen trobar amb un jaciment de vertebrats fòssils, i l'ICP ho comunica al SAP el 21 de març de 2013. També en data de 21 de març en Joan Madurell, en Jordi Cirés, en David Albalat, n'Aleix Mallofré, en Miquel Vila (IGC) i en Jordi Galindo (ICP) visiten el lloc. En data de 24 de maig de 2013 els paleontòlegs Ivette Susanna i Manel Llenas de l'ICP realitzen una prospecció amb recol·lecció de mostres per a l'obtenció de microvertebrats.

SUSANNA, I., LLENAS, M., MADURELL--MALAPEIRA, J. (2013) Memòria de la intervenció paleontològica preventiva al Sector de Trencarroques (Castellet i la Gornal, Alt Penedès).Arxiu del Servei d'Arqueologia i Paleontologia, núm. 11355.