Rajoleria
El Bruc

    Anoia
    Diverses bòbiles del terme municipal
    Emplaçament
    Bòbiles Esteve, Elias i Can Vallès
    488

    Coordenades:

    41.58065
    1.77983
    398287
    4603937
    Número de fitxa
    08025 - 174
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tècnica artesanal
    Popular
    Segle
    XIX-XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Productiu
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Serra i Massansalvador

    Elaboració artesanal de teules, rajoles, maons i toves que es fa encara avui a diferents bòbiles del Bruc. La fabricació segueix el procés següent: seleccionar la terra ideal, arrencar-la, esterrossar-la i garbellar-la; abocar-la en una bassa i fer-ne fang ("parar bassada"); remenar i picar el fang ("gruar"); emmotllar el fang per peces a l'era; picar i "esbarbar" les peces per polir-les; alçar-les i apuntalar-les unes contra les altres per acabar d'assecar-les ("reixar"); coure les peces al forn.

    La rajoleria és la principal activitat industrial al Bruc. S'hi dediquen tres bòbiles que ocupen un centenar de treballadors i orienten la major part de la seva producció a l'exportació, especialment a França.
    La singularitat de la rajoleria del Bruc rau en la terra seleccionada, que prové de llicorelles, una terra rica en òxid de ferro que dóna a les peces un peculiar color vermellós i una duresa notable, gairebé refractària. Les peces destinades a l'exportació solen tenir també argila blanca per suavitzar-ne el color.

    Tot i que a la segona meitat del segle XIX ja s'utilitzaven ls forns de diverses cases per produir ceràmica destinada a la venda, la primera bòbila es va crear el 1917 (Can Cordero).
    La ceràmica del Bruc era famosa a tot Catalunya la primera meitat del segle XX, com demostra el fet que s'encarregués a les bòbiles bruquetanes bona part dels materials amb què es va edificar el Palau de l'Agricultura de Barcelona amb motiu de l'Exposició Universal de 1929.

    ESTRADA, Gemma (1991). El Bruc: el medi, la història, l'art. Ajuntament del Bruc i Publ. Abadia de Montserrat.