Querosa
Rubió

    Anoia
    Camps de Querosa. Nord de Rubió
    Emplaçament
    BV-1037 direcció Rubió. Abans d’arribar al nucli agafar el trencall de l’esquerra cap a La Sala. Passat Ca l’Isidre Cererols
    639

    Coordenades:

    41.65881
    1.58625
    382292
    4612861
    Número de fitxa
    08185 - 224
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Interior malmès
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    001803200CG81C0001UP
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    Querosa es un mas situat a l’Obaga de l’Estrada, al nord del nucli del castell de Rubió. Es tracta d’una edificació de planta rectangular creat a partir de diverses ampliacions. La coberta és a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migjorn. Consta de planta baixa, pis i golfes. Adossat a la façana de ponent hi ha dos coberts construïts posteriors amb maons. El cos original, que posteriorment fou ampliat, correspon a la part central de la façana, on s’hi obre el portal d’accés rectangular amb llinda de fusta i amb un arc de descàrrega i diverses finestres amb llinda de pedra i algunes amb ampit. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argamassa. L’ampliació tant per la banda de ponent com per llevant presenta un parament dels murs més irregular i rejuntat amb ciment. Al cos de ponent en destaca una llinda reaprofitada i col·locada al revés, d’una finestra tapiada, on hi consta inscrit ANY 1856. El cos adossat per llevant s’hi obren dues finestres emmarcades amb maons.  L’interior conserva part de la distribució original. A la planta baixa hi ha l’entrada amb les escales d’accés al primer pis de pedra i amb el sostre cobert a biga junt. També es conserva la zona del celler i la boca del forn i la llar de foc.

    Segons consta en un recull de consuetes i censals de l’església de Santa Maria de Rubió de l’any 1869 el mas de Carosa fou desunit del mas de Pedrafita i donat a Joan Soler com a dot quan es va casar amb Geronima, filla de Pere Casuller del mas de Pedrafita.

    Arxiu Episcopal de Vic

    VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.