Pont de l'horta de la Riera
Perafita

  Osona
  Sector sud del terme municipal
  Emplaçament
  A 675 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'150.

  Coordenades:

  42.03484
  2.10722
  426102
  4654030
  Número de fitxa
  08160-79
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A09001
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El pont de l'horta de la Riera està situat al nord de la Riera, en la pista forestal que comunica aquesta masia amb el nucli de Perafita, salvant el curs del rec de Santa Margarida.
  Es tracta d'un pont de petites dimensions bastit sobre una plataforma rocosa per la que creua el rec de Santa Margarida. Està bastit amb grans blocs de pedra col·locats horitzontalment sense morter i forma un ull pràcticament quadrat, sustentat amb grans lloses de pedra. Amida uns 20 metres de llarg, tot i que els murs, en els extrems, tenen molt poca alçada.
  A l'oest del pont i en un nivell lleugerament inferior hi ha diversos murs de maçoneria de pedra, un de llarg que segueix paral·lel al rec i diversos col·locats perpendicularment tancant diverses feixes de conreu, en el que antigament era l'horta de la Riera. Els murs estan coronats amb grans blocs de pedra, de la mateixa manera que al pont.

  Aquest pont el van fer a la primera meitat del segle XX persones del territori, amb molts pocs mitjans, movent grans pedres, però que li han donat una resistència contrastada al llarg dels anys. A la banda de dalt d'aquest pont hi ha 2 safareigs que ara estan enterrats de fang i terra, però que en el seu moment es feien servir per rentar la roba. En aquest punt, en èpoques de sequera, alguns veïns que encara no tenien aigua potable, hi venien a recollir aigua, amb els pots que en aquella època es feien servir per portar la llet de les vaques que es venia.