Font de la Bauma
Perafita

  Osona
  Sector nord-est del terme municipal
  Emplaçament
  A 1000 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 14'250.

  Coordenades:

  42.06773
  2.11812
  427042
  4657672
  Número de fitxa
  08160 - 78
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 003A00007
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font de la Bauma està situada sota un petit bosc de pins a l'est de la masia que li dóna nom, en la pendent orientada al sud-oest que acaba formant en el seu extrem inferior la balma de les Heures.
  S'accedeix a la font a través d'una gran roca que aflora a la superfície i que descendeix en direcció a la balma des de la masia de Rocatova de Dalt, essent delimitada a banda i banda per un bosc de pins. Seguint aquesta roca, per la que baixa un torrent, es troba a mitja vessant, a mà dreta i enmig d'un bosquet de pins la font.
  La font està formada per un dipòsit d'obra vista adossat a un petit marge de terra. De la part frontal del dipòsit en sobresurten dos tubs metàl·lics: un és el brollador, està situat a la part inferior central i actualment es troba canalitzat a través d'un tub plàstic fins la masia; l'altra és el sobreeixidor i està situat a l'extrem superior esquerre. En la coberta del dipòsit, totalment arrebossada, hi ha la data de 1944 inscrita. Just davant la font es forma un petit bassal.

  Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.