Font del Raig
Perafita

  Osona
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 500 metres de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'900.

  Coordenades:

  42.04186
  2.10995
  426336
  4654807
  Número de fitxa
  08160 - 77
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Estat de conservació
  Dolent
  L'accés incontrolat del bestiar a la font provoca que en períodes de pluja aquesta sigui inaccessible.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 009A00017
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font del Raig està situada a l'est del nucli urbà de Perafita, enmig d'una fondalada ubicada entre l'escola o CEIP Heurom i unes granges.
  S'accedeix a la font a través de diversos corriols que hi arriben tant per l'est com per l'oest, algun dels quals prové del nucli de cases que hi ha adossades a l'escola i altres del costat contrari. Tant si es baixa per un cantó com per l'altre, s'ha de baixar fins al punt més enclotat de la petita vall fins trobar la font, adossada a un marge i ubicada sota diversos grans plataners.
  La font està formada per un mur de maçoneria de pedra adossat a un marge i a l'interior del qual hi ha el dipòsit. Del mur en sobresurt al centre un brollador metàl·lic totalment cobert de molsa. L'espai que hi ha al davant queda delimitat amb blocs de pedra treballada que serveixen com a bancs, tot i que actualment es troben coberts de vegetació. Uns metres més avall seguint la direcció del rec es troba l'antic safareig públic, un safareig de grans dimensions i de planta quadrada delimitat amb pedra treballada. L'espai que envolta la font i el safareig és un espai humit i ombrívol a causa dels grans arbres que hi creixen, especialment plataners.

  Antigament era una font on la gent hi anava sovint a buscar aigua, a rentar i s'hi feia de tant en tant algun aplec o festa (per Pasqua o la tornaboda de la festa Major).

  AADD (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial.
  Relació de les anàlisis d'aigües de les fonts del Lluçanès. Grup de Defensa del Ter, gener 2006.