Pintures de Ca l'Esquerrà Sant Cugat Sesgarrigues

Alt Penedès
Edifici de l'antiga Cooperativa del pa
Actualment exposades a la col·lecció de Sant Cugat, al c. Sant Antoni (davant de l'Ajuntament).

Coordenades:

41.36247
1.75202
395619
4579747
08206-42
Patrimoni moble
Objecte
Modern
Contemporani
Popular
XVIII
1780
Regular
Des de què van ser trobades al 1980 a les parets on estaven han sofert diferents empaperats. Caldria un examen acurat per determinar exactament el seu estat. D'altra banda, les condicions d'humitat de l'edifici de la Cooperativa no sembla el lloc més adequat per exposar les pintures
Física
Es troba exposat a l'edifici de la Cooperativa
Fàcil
Científic
Pública
Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues
Tríade scp

Es tracta d'unes pintures pintades sobre calç amb colors molt vius. Són de traç i dibuix irregular i ingenu. La més gran representa un monumental Sant Sopar amb figures de mida quasi natural. L'altre mural està dividit en tres parts, tots representen escenes de temàtica religiosa. D'esquerra a dreta: Santa Eulàlia, una Mare de Déu del Roser amb Sant Domènec i una religiosa dominicana agenollats als seus peus i un Sant Josep o Jesucrist portant un nen en un braç.

Referència cartogràfica: mapa topogràfic de Catalunya 1:5000. Sant Cugat Sesgarrigues 419-7-7 (279-127). Institut Cartogràfic de Catalunya. Segona edició: desembre 1998.
La importància relativa de les pintures ve donada perquè es tracta d'art popular. Tant per la temàtica com per les orles on estan emmarcats s'assemblen als plafons ceràmics de l'època. No hem pogut localitzar el dossier - estudi que es va fer quan es van extreure de la casa i van ser portades a l'actual edifici.

Aquestes pintures es trobaven en una casa aixecada segurament al segle XVIII sobre el solar d'una més antiga, al c. de la Pau, que fou transformada el 1917. A la sala que va servir abans de ser enderrocada de cuina-menjador i que deu ésser l'antiga sala principal de la casa, hi foren trobades el 1980 unes pintures murals que omplien dos dels seus murs. El servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona va datar les pintures al voltant de 1780.

ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan: Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona 1986