Panteó de la família Ciuró
Granollers

    Vallès Oriental
    Cementiri municipal de Granollers.
    Emplaçament
    Camí del Cementiri, s/n
    197

    Coordenades:

    41.608927623019
    2.299701459804
    441649
    4606594
    Número de fitxa
    08096 - 522
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XIX
    Any
    1899
    Josep Llimona (escultor)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. S-04. Protecció de tipus VI: Elements singulars.
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    1769803DG4016E0001LS
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Tomba o panteó de la família Ciuró amb escultura de Josep Llimona. Està emplaçada al cementiri municipal de Granollers, concretament a la rotonda central de la part antiga, formant part d’un grup de cinc panteons de personatges o famílies il·lustres de la ciutat. Els elements formals i compositius d’aquest conjunt s’emmarquen dins del llenguatge modernista.

    El panteó consta d’una superfície plana rectangular, on hi ha la làpida de la tomba (amb la inscripció: “Familia Ciuró. RIP” i una creu patent), i, al fons, un conjunt escultòric amb una figura femenina amb actitud abaltida que seu damunt d’un sarcòfag de formes suaus i arrodonides. No té referències religioses.

    El títol de l’obra, de l’any 1899, és Resignació.

    Josep Llimona (1864-1934) va ser un dels escultors més rellevants del modernisme. Va rebre una clara influència de Rodin, però un dels trets més personals i representatius de la seva obra és, sens dubte, el delicat i sinuós tractament de la figura femenina. En el camp de l’escultura funerària va realitzar nombrosos panteons arreu de Catalunya, en molts dels quals hi és present la figura de la dona. A nivell formal, destaca per la seva finor, dolçor, elegància, delicadesa, fragilitat i sobrietat. També per una actitud de resignació cristiana i esperança que rebutja qualsevol expressió exagerada de dolor.

    La família Ciuró eren els propietaris de la fàbrica tèxtil Font, emplaçada al carrer de Ramon Llull (entre el carrer de Corró i el carrer de la Font de l'Escot). La fàbrica de la Font era de les més importants de Granollers. Es distingia per l’elaboració de teixits de novetats. Al mateix temps, era un termòmetre social de la ciutat, ja que molts aspectes polítics, socials, reivindicacions, vagues, etc., solien iniciar-se a la Font.