Pahissa del mas Gener
Santa Eugènia de Berga

    Osona
    Plantalamor-Gener
    Emplaçament
    Mas Gener s/n. Trencant B-520. 08507 Santa Eugènia de Berga.

    Coordenades:

    41.90955
    2.27715
    440050
    4639986
    Número de fitxa
    08246-132
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 005A00013
    Autoria de la fitxa
    Anna M. Gómez Bach

    Les 2 pallisses estan situades davant per davant de la casa, aproximadament a uns 50m. Davant es veuen, encara que parcialment, degut a la presència de vegetació- les lloses que formaven l'era, avui en desús. La coberta d'ambdues construccions és a dues vessants i de teula àrab. Les 2 pallisses, separades inicialment, estat ajuntades per falsos coberts. El cos de la dreta, fet amb pedra blava ajuntada amb morter de calç, té una llargada aproximadament de 8'33m i una amplada de 6,5m. La porta té com a brancals maons massissos. El cos de l'esquerra, amb una paret de tàpia i pedres a la part inferior, té la mateixa llargada que l'altre cobert, i una amplada interior de 6'33m. El sistema d'encavalcades, de fusta, que sustenten les teulades és diferent en ambdós coberts. Estat de conservació L'aparença és de més solidesa en el cobert de la dreta que en el de l'esquerra, fet que ho explicaria que aquest té façana feta d'obra, mentre que el primer s'aguanta principalment per les parets laterals. La no utilització de les 2 pallisses pot fer perillar la seva integritat.

    Estructures associades a les activitats econòmiques del mas Gener. Segurament aquest espai va ser utilitzat amb diferents usos en el decurs del seva història, bastit en un moment incert del segle XIX o anterior. Aquesta construcció, de factura rural, es troba relacionada a l'activitat agrícola- ramadera de la zona, i actualment encara és utilitzada per a guardar-hi la palla. Segurament la seva presència va lligada també a Villa Carmen, que hauria funcionat com a habitatge, com un annex a la casa que hauria tingut diverses funcions (magatzem, cobert, pahissa, etc.).

    DALMAU, A. (2001). Inventari d'elements patrimonials del Municipi de Santa Eugènia de Berga. Ajuntament de Santa Eugènia. Inèdit. PLADEVALL, A. (1997). Santa Eugènia de Berga. Història i vida d'un vell poble osonenc. Ajuntament de Santa Eugènia de Berga. Ed. Eumo. Vic.