Orgue de l'església de Santa Maria Santa Fe del Penedès

Alt Penedès
A l'església de Santa Maria
Plaça de l'església

Coordenades:

41.38467
1.72117
393075
4582249
08249-42
Patrimoni moble
Objecte
Contemporani
XXI
2001
Isidre Vallès
Bo
Inexistent
Fàcil
Científic
Privada accessible
Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Pl. de la Vila 11, Sant Feliu de Llobregat
Oriol Vilanova

Orgue de 338 tubs, dividits en 242 de metall i 96 de fusta. El teclat manual té 311 tubs (tots els de metall i 69 de fusta) i el teclat pedaler, 27 tubs de fusta. L'orgue ocupa un costat de cor de l'església parroquial de Santa Maria de Santa Fe. L'instrument forma un moble de fusta tancat distribuït en dos cossos. El cos de l'esquerra, rectangular més elevat, deixa a la vista nou tubs a la façana, el del centre més alt que els altres vuit, que es reparteixen a costat i costat d'aquest tub central formant una composició piramidal. Per sobre d'aquests tubs el frontis està decorat en fusteria amb motius de tiges vegetals entrellaçats, decoració que es repeteix a la part superior de la façana lateral d'aquest cos, mentre que la resta està tancada amb llistons de fusta polida. Dins d'aquest cos hi ha altres tubs i components de l'instrument. A la dreta d'aquest cos s'adossa un cos més baix, on es troba el teclat manual i, a sota d'aquest, el pedaler. El teclat manual està protegit per una tapa de fusta abatible. Davant del teclat hi ha la façana del cos, amb el faristol per a la lectura de les partitures. A la part superior del frontis d'aquest cos hi ha un joc de 30 tubs disposats en una composició piramidal similar a la ja descrita per al frontis del cos de l'esquerra. Davant del teclat hi ha el banc de l'organista, de fusta sense respatller.

Aquesta peça està considerada petita dins el món dels orgues, si bé cal tenir en compte que no es pot fer més gran a causa de l'espai de l'església.

El dia 6 d'octubre de 2001 s'inaugurava la primera fase de l'orgue de l'església de Santa Fe. En aquell moment l'instrument estava dotat de 172 tubs; el seu constructor, Isidre Vallès, ja anunciava aleshores que volia continuar treballant fins a completar l'orgue, fins al nombre actual de 338 tubs.

"TOT SANTA FE" Butlletí informatiu de l'Ajuntament de Santa Fe del Penedès, nº 21. Novembre 2003, p. 24. Pàgina web de la revista "La fura": http://lafura.cat/suplements/arxius/ARXIUS/ORGUES/DOSSI5.HTM Portal web de Santa Fe del Penedès: http://www.stafe.net/Esglesia.aspx