Monument a la Salle Puig-reig

Berguedà
Carrer de Les Abelles
Les Abelles

Coordenades:

41.96989
1.88012
407210
4647040
08175-94
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Puig-reig
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Monument format per un monolit de formigó amb decoració de rajola vidriada, de tres cares concaves, la principal amb el medalló del Sagrat Cor de Jesús. El monolit està envoltat per un petit jardinet

Els Germans de les Escoles Cristianes, popularment coneguts com a Germans de La Salle o, al Principat, com La Salle (en llatí Institutum Fratrum Scholarum Christianarum) formen un institut religiós masculí de dret pontifici, una congregació laica. Els seus membres posposen al seu nom les sigles F.S.C. La congregació va ésser fundada el 1682 a Reims per Jean-Baptiste de La Salle per donar educació primària i professional als nens.
Els germans lassal·lians van arribar a Puig-reig envoltats de prestigi per la tasca educativa que estaven fent a Berga, des del 1902 i a Manresa des del 1910 on s'havien instal·lat amb el suport dels fabricants tèxtils. A Puig-reig es va construir l'escola amb el suport dels industrials i amb el lideratge de la parròquia, entre 1920 i 1925.
Com que era una esola primària, l'ensenyament era gratuït i seguint l'esperit del fundador, Jean-Baptiste de La Salle, si ensenyava lectura en llengua materna. En reconeixiement a la tasca que els Germans de la Salle van fer a Puig-reig, es va alçar el monument lentre 1945 i 1950.