Creu de Puig-reig
Puig-reig

    Berguedà
    Plaça de la Creu, 08692-Puig-reig
    Emplaçament
    Plaça de la Creu

    Coordenades:

    41.97335
    1.88002
    407207
    4647424
    Número de fitxa
    08175 - 93
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Medieval
    Gòtic
    Segle
    XX
    Any
    1943
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL 02
    Accés
    Fàcil
    Simbòlic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Puig-reig
    Autoria de la fitxa
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

    La creu que dona nom a la Plaça de Puig-reig es una típica creu de terme que com totes aquestes estructures monumentals de pedra tenen simbologia clarament religiosa, i es situen generalment vora d'un camí, a prop de l'entrada a un nucli habitat; en aquest cas donava entrada al recinte casteller de Puig-reig, just davant del portal del mateix nom, portal de la Creu.
    La creu original, destruïda durant la Guerra Civil (1936-39), era un excel·lent exemplar gòtic amb les figures de la Crucifixió i la Verge. Fou restaurada, gairebé refeta de nou, després del conflicte civil i col·locada de nou al mateix indret que des de feia segles donava pas al recinte del castell de Puig-reig. El pedestal es molt probablement obra de principis del s. XX.

    La creu de terme o peiró és una creu monumental, habitualment de pedra, que s'ubicava prop de l'entrada de poblacions o monestirs o vora els camins, i en el cas de la de Puig-reig es molt probable que s'alcés quan els Templers van accedir al plé domini sobre el castell de Puig-reig i el rei Jaume I els hi va reconeixier els drets com a senyors jurisdiccionals del lloc, al 1213.
    L'origen de les creus de terme és incert però es creu delimitaven els termes de les poblacions. Sempre se situaven al costat d'un camí per tal de donar la benvinguda o acomiadar els transeünts que havien passat per la població en qüestió. En el cas de Puig-reig s'hi feia processó el dia de la festa del Roser: " Lo primer diumenge de octubre que és lo Roser Universal de Maria SS., se cante la missa major, y se fa processó fins ala creu del Sala, e treu la Vera Creu ales dos missasm y lo ofici és per los confrares del Roser".

    SERRA, R. (1986). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa.
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa c.1
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa c.1