Montoliu Casserres

  Berguedà
  Costa de Montoliu, entre La Bauma i Serrajoana
  641

  Coordenades:

  42.02099
  1.83196
  403297
  4652767
  08049-140
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVIII
  1785
  Dolent
  El seu abandó està provocant que les estructures de la casa vagin enfonsant-se.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08048A00400092
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta rectangular fonamentada sobre la roca i envoltada de camps de conreu de cereals. Consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, acabada en ràfec de fusta i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Els paraments són de maçoneria amb carreus de pedra escairada a les cantoneres. La façana principal es distribueix amb una porta d'accés i llinda de fusta amb l'any 1785 gravat al damunt. També s'observa una petita finestra al costat esquerre i una finestra quadrada a la primera planta a l'eix de la porta.
  A la dreta hi havia un cos adossat, ara en runes, on hi havia el pou i, damunt d'aquest, el forn de pa que estava a la planta primera de la casa, al costat de la llar de foc. L'esfondrament d'aquest cos ha deixat vista l'entrada del forn i ha destruït la volta.
  Davant de la casa hi ha un cobert enrunat. La planta baixa està construïda amb paraments de pedra i l'inici de la planta primera està aixecada amb maons. L'enderroc de la coberta amb el bigam de fusta es troba a l'interior.

  Per l'estructura de les parets, la masia fou segurament runes i es reconstruí amb totxo a la seva façana nord-est. Un cop passada la casa en direcció a Serrajoana, a mà esquerra, al peu del camí de terra, hi ha un grup de tines.

  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
  Catalunya l'any 1923), amb el nom de "Casa de Montolat".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).