Molí Nou del Soler Casserres

  Berguedà
  Riera de Clarà
  A sota l'espluga del Soler
  510

  Coordenades:

  42.03148
  1.83717
  403744
  4653925
  08049-139
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVI-XVIII
  Dolent
  Ha perdut la coberta i part de els estructures internes. La vegetació no permet apropar-s'hi.
  Inexistent
  Difícil
  Sense ús
  Privada
  08048A00300011
  Jordi Montlló Bolart

  Antic molí fariner situat a la llera dreta de la riera de Clarà fonamentat a la roca natural i adaptat al desnivell del terreny, que s'aixeca verticalment. És de planta rectangular, però no conserva la coberta que era a una aigua. Es troba totalment cobert per la vegetació que n'impedeix l'accés i una inspecció més detallada.
  L'edifici està orientat a llevant. Els forats de les bigues i les finestres existents a la façana nord evidencien una planta baixa més tres pisos. La segona planta i la planta sota coberta es situaven totalment sobre la penya, amb unes parets de pedra . Les llindes de la porta, són de fusta i les de les finestres de pedra amb els ampits de pedra i motllures simples.

  Degut a l'excés de vegetació, bàsicament de bardisses, no es pot observar si conserva la bassa ni el pou, però a la riera sí que s'observen diferents forats que podrien correspondre a l'antiga resclosa de fusta de tradició medieval. Es veuen dues fileres de forats ben alineats i amb les mateixes proporcions, uns de secció quadrada i els altres de secció rodoa. Les dues fileres es troben una de l'altra a 1'2 metres de distància. Alguns forats conserven la fusta.

  Antic molí propietat de la finca del Soler de Sant Pau, actualment en desús. A la riera encara es poden observar els forats de la resclosa, algun encara conserva fusta. Un estudi detallat podria determinar l'antiguitat de l'existència d'un molí en aquest indret.
  La casa encara conserva alguna pedra del molí.

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).