Miracles de la Mare de Déu del Portal Els Prats de Rei

Anoia
Vila dels Prats de Rei
En varis punts de la vila dels Prats de Rei.
605

Coordenades:

41.70478
1.54177
378675
4618026
08170-105
Patrimoni immaterial
Tradició oral
Medieval
Modern
Contemporani
XVIII
Mare de Déu del Portal
Bo
La llegenda es manté viva en la tradició oral.
Inexistent
Obert
Científic
Pública
Jordina Sales Carbonell

Una tradició del segle XVIII documentada per escrit parla d'una sèrie de miracles atribuïts a la Mare de Déu del Portal de Prats de Rei. En concret, són una sèrie de tres miracles:
-L'any 1761 la Mare de Déu va deslliurar a la població de Prats de Rei d'una devastadora pesta després de ser passejada en processó vestida de dol pels carrers de la vila, guarint a tots els malalts que patien aquesta malaltia i fins i tot als que ja estaven extremunciats .
-Més tard, durant la construcció de l'actual santuari d'estil barroc, el 27 de gener de 1782, durant un trasllat de columnes que s'havien de col·locar al nou temple, una de les rodes del carro que les transportava es va desprendre i va quedar atrapat per la cama i molt mal parat un tal Isidre Vilar, però la Verge va propiciar la seva guarició total.
-L'endemà de Reis de l'any 1786, un tal Jacint Gallés (àlies 'el Sintarró'), que treballava col·locant la biga serrera al sostre del temple, va caure des d'aquesta alçada però la protecció de la Verge va fer que pogués marxar a casa seva pel seu propi peu.
Tant amb anterioritat com amb posterioritat a aquests miracles, s'han atribuït de manera genèrica a la Mare de Déu del Portal poders benèfics per invocar la pluja, salvar les collites i lluitar contra variades calamitats quotidianes mitjançant la convocatòria de processons, rogatives i pregàries col·lectives, documentades també en diversos manuscrits dels segles XVI-XVII i XIX. Durant la Guerra del Francès a inicis del segle XIX, la Verge també oferí la seva protecció miraculosa a tots els perseguits que es resguardaren al seu santuari.

Tota la sèrie de miracles de la Mare de Déu del Portal són reportats per mossèn Antoni Vila Sala a la seva monografia d'inicis del segle XX sobre Prats de Rei, on cita diversos documents conservats a l'arxiu parroquial que detallen els rituals seguits i les pregàries recitades per propiciar els favors de la Verge. Els tres miracles més ben documentats, corresponents al segle XVIII, es troben recollits al Llibre de la Administració de la capella del Portal, sota el títol 'Miracles patents, verídics i autèntics de fe humana que ha obrat Nostra Senyora del Portal', d'autoria anònima.

-VILA SALA, Antoni (1910): Prats del Rey y la Mare de Deu del Portal, edició facsímil editada per l'Ajuntament dels Prats de Rei l'any 2003, p. 81-94.