Llegenda de la Font Seca
Collbató

  Baix Llobregat
  La font Seca (muntanya de Montserrat)
  752

  Coordenades:

  41.58032
  1.82848
  402342
  4603844
  Número de fitxa
  08069 - 199
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIII-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  A Collbató, actualment és una llegenda poc coneguda.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Assumpta Muset Pons

  La font Seca és una construcció cega que hi ha al costat del camí de les Bateries, a l'alçada del torrent que baixa de Santa Caterina. Antigament era l'única deu on es podien proveir d'aigua els romeus i els monjos, els quals es veien obligats a pagar una quantitat en metàl·lic al senyor de Collbató. Els afectats van demanar a la Mare de Déu de Montserrat que els alliberés d'aquest abús. La Verge va atendre aquestes supliques i va obrar un miracle: va assecar la font del senyor de Collbató i en va fer brotar una altra de nova al monestir, que encara avui en dia és coneguda com la font del Miracle.

  El miracle és esmentat per Alfons el Savi, al segle XIII, i per Gregorio de Argaiz, al segle XVII. La llegenda era explicada pels guies de Collbató que acompanyaven els romeus i visitants fins al monestir. També va ser recollida pels folkloristes dels segles XIX i XX.

  AMADES, Joan (1959), Llegendes i tradicions de Montserrat, Barcelona, Editorial Selecta [Biblioteca Selecta, 268].
  ANTÚNEZ, Santiago i Emilio LÓPEZ (1959), Leyendas de Montserrat, Badalona, Editorial Gráficas Torres.
  ARGAIZ, Gregorio de (1677), La Perla de Cataluña. Historia de Nuestra Señora de Montserrate, Madrid, Imprenta de Andrés García. p. 2;
  SUÑOL, Gregori (1922), "Cantigues de Montserrat del rei Alfons X, dit el Savi", Analecta Montserratensia, vol. V, p. 361-417.
  VERGÉS, Oriol (2009), Llegendes de la muntanya de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Contes i llegendes, 7].