Llegenda de la Font Seca Collbató

Baix Llobregat
La font Seca (muntanya de Montserrat)
752

Coordenades:

41.58032
1.82848
402342
4603844
08069-199
Patrimoni immaterial
Tradició oral
Medieval
Modern
Contemporani
Popular
XIII-XX
Dolent
A Collbató, actualment és una llegenda poc coneguda.
Inexistent
Fàcil
Científic
Pública
Assumpta Muset Pons

La font Seca és una construcció cega que hi ha al costat del camí de les Bateries, a l'alçada del torrent que baixa de Santa Caterina. Antigament era l'única deu on es podien proveir d'aigua els romeus i els monjos, els quals es veien obligats a pagar una quantitat en metàl·lic al senyor de Collbató. Els afectats van demanar a la Mare de Déu de Montserrat que els alliberés d'aquest abús. La Verge va atendre aquestes supliques i va obrar un miracle: va assecar la font del senyor de Collbató i en va fer brotar una altra de nova al monestir, que encara avui en dia és coneguda com la font del Miracle.

El miracle és esmentat per Alfons el Savi, al segle XIII, i per Gregorio de Argaiz, al segle XVII. La llegenda era explicada pels guies de Collbató que acompanyaven els romeus i visitants fins al monestir. També va ser recollida pels folkloristes dels segles XIX i XX.

AMADES, Joan (1959), Llegendes i tradicions de Montserrat, Barcelona, Editorial Selecta [Biblioteca Selecta, 268].
ANTÚNEZ, Santiago i Emilio LÓPEZ (1959), Leyendas de Montserrat, Badalona, Editorial Gráficas Torres.
ARGAIZ, Gregorio de (1677), La Perla de Cataluña. Historia de Nuestra Señora de Montserrate, Madrid, Imprenta de Andrés García. p. 2;
SUÑOL, Gregori (1922), "Cantigues de Montserrat del rei Alfons X, dit el Savi", Analecta Montserratensia, vol. V, p. 361-417.
VERGÉS, Oriol (2009), Llegendes de la muntanya de Montserrat, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat [Contes i llegendes, 7].