L'Hostal de Farriols
Puig-reig

  Berguedà
  El Soler de Jaumàs
  Emplaçament
  Al km 58 de la ctra C-1411a prendre ctra cap a Viver i Serrateix. A uns 2 km trencall a l'esquerra.

  Coordenades:

  41.95885
  1.86653
  406068
  4645829
  Número de fitxa
  08175 - 259
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Modern
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  si, IPA 3673
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A009000630000HA
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Edifici d'un antic hostal, que respon a l'esquema clàssic de masia, de planta rectangular (en aquest cas allargassada per la banda sud). Consta de planta baixa més un pis i coberta a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana, orientada a llevant. Els murs són de pedra sense arrebossar, amb carreus escairats a les cantoneres. Les obertures són petites finestres amb llindes o tancaments de fusta, que es distribueixen irregularment al llarg dels murs de la masia, especialment al primer pis. També hi ha algunes obertures emmarcades amb maó. La façana de llevant, que és la principal i la més modificada, té oberta una moderna balconada de fusta fruit de les últimes actuacions fetes a la casa que la van adaptar com a segona residència. Al davant s'hi ha adaptat una zona enjardinada. A les façanes sud i oest té una construcció moderna adossada feta de maó.

  El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element

  L'hostal fou construït a començaments del segle XVIII al peu del camí ral de Manresa a Berga, en un sector proper als camins de Viver, de Merola i de Puig-Reig. L'any 1626 l'Hostal Nou de Merola ja estava en funcionament, i era regentat per Gabriel Alsina, hostaler de Merolai fill de l'Alsina. L'any 1677 es va arranjar l'hostal, on hi treballaven el mestre tauler Salvador Casanovas, dos mestres de cases i un fuster. Es varen fer obres d'ampliació, es va refer la teulada i es construí un forn nou. Aquest any regentava l'hostal Joan Riera i el seu fill, els quals també són qualificats de “pastissers”, cosa que fa pensar que proporcionaven pa als viatgers. L'any 1776 eren propietaris de l'Hostal Nou i de l'Hostal de la Granota la família Riera. L'Hostal Nou és conegut avui amb el nom de l'hostal de Farriols. Possiblement al segle XIX l'edifici s'amplià per la banda de migdia.

  '

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  GALERA, S., OLLER, J., RIERA, M.A. , SERRA, R. (1986). Els Hospitalers al Berguedà a l'època moderna, L'EROL núm, 15.
  SERRA, Rosa; MIRALDA, Jordi (1990). Merola, un poble. Associació Cultural Esplai; Comissió Caminada Popular, p. 31, 36
  VV.AA. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1994.
  FÍGOLS, Carles (2005). Els orígens de l'hostaleria al Berguedà, L'EROL núm.84.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 3.10