L'Hostal Nou
Puig-reig

  Berguedà
  L'Hostal Nou
  Emplaçament
  Ctra. BV-4131 (Puig-reig-Casserres) al km 9,5 pista asfaltada en direcció S-W i seguir 1 km aprox.

  Coordenades:

  42.0011
  1.84348
  404221
  4650545
  Número de fitxa
  08175 - 225
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Recentment rehabilitada
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08174A011000070000HX
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Antic hostal de camí ral. Es tracta d'una edificació de tamany mitjà-petit que segueix l'esquema d'una casa de pagès d'estructura molt regular i que recentment ha estat rehabilitada. Manté els murs de pedra, arrebossada amb morter. Consta de planta baixa i un pis, i la coberta és de dues aigües feta amb teules àrabs amb el carener paral·lel a la façana principal. En la restauració recent s'hi han aplicat cabirons que sostenen el voladís de la teulada. Les llindes i brancals de les finestres i el portal d'accés són fets a base de carreus de pedra, igual que les cantoneres de l'edifici. A la façana de llevant és visible el forat d'un antic forn de pa, que ha quedat a l'exterior. La casa té una ampliació a la part posterior, de planta baixa més planta pis. Al costat est hi ha un altre cos afegit al volum principal, que consisteix en un cobert de base antiga, el qual s'ha transformat en una mena de porxo. A la cantonada nord-est hi ha un altre cobert de pedra adossat i igualment restaurat.

  El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element

  Antigament era un dels hostals del camí ral de Manresa a Berga que venia de Merola i passava per Farriols, Tresserra, Vilarrasa, el Lledó i continuava per Casserres.
  L'edifici sembla una construcció força homogènia, possiblement del segle XVIII i pertanyia al mas pròxim del Lledó. Durant els incendis de 1994 va quedar greument afectat i posteriorment fou rehabilitat per destinar-lo a turisme rural.

  SERRA, Rosa (1982) Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 1.03
  FÍGOLS, Carles (2005). Els orígens de l'hostaleria al Berguedà, L'EROL núm.84.