Les Vinyes Xiques
Sant Agustí de Lluçanès

    Osona
    Sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    A 350 metres de la carretera BV-4131, punt quilomètric 0'050

    Coordenades:

    42.07775
    2.12199
    427374
    4658782
    Número de fitxa
    08195 - 11
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    L'edifici s'ha rehabilitat i ampliat profundament en els últims anys. De l'estructura antiga es conserven parts dels murs de càrrega de maçoneria de pedra a més d'algunes llindes i brancals de pedra picada que es combinen amb d'altres, també de pedra, però de fabricació recent. Tant una bona part dels murs, com el cos que sobresurt de la façana principal i el que es troba a la dreta d'aquesta, com la teulada i el seu embigatge són de construcció nova utilitzant la fusta i la pedra com a materials de construcció.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    sí, IPA. 23
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Les noves vinyes xiques S.L. c/ Verdaguer, 4. 08503. Gurb
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    Les Vinyes Xiques està situada entre la carena de les Vinyes i el bac del Grau, prop del Serrat de les Cabrasses i de la Carena de les Heures, que separen el terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès del de Lluçà i Perafita respectivament .
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions, formada per un volum rectangular al que s'han afegit dos cossos nous, un que sobresurt perpendicularment de la façana principal i un que es troba a la dreta d'aquesta.
    El cos principal, i més antic, té planta baixa i primer pis, i teulada a doble vessant amb aigües sobre la façana principal i murs de càrrega de maçoneria de pedra. En aquesta façana principal, orientada al sud-est, hi ha diverses obertures emmarcades amb pedra, encara que en alguns casos són de fabricació recent. En una de les poques llindes originals que es conserven hi ha gravada la data de 1745.
    La resta de façanes tenen diverses obertures, de tamanys heterogenis i emmarcades amb pedra, encara que en la majoria dels casos és pedra picada de nou, destacant dues finestres en la façana nord-est: una d'elles amb llinda datada al 1746 i una altra amb arc de descàrrega a plec de llibre construït amb pedra.
    De la part dreta de la façana principal en sobresurt un volum de construcció nova, també de dos pisos i amb teulada a tres vessants que té la funció de porxo. A la dreta hi ha un altre volum annex, el garatge, també de construcció recent i amb teulada a una sola vessant construït amb murs de maçoneria de pedra, d'origen diferent al de la resta dels murs de càrrega.
    Finalment, un mur de pedra de poca alçada delimita un pati davant de la masia.

    El topònim fa referència a un passat d'explotacions vinícoles, comú amb la masia de Vinyes Grosses.

    La masia de les Vinyes Xiques es va construir probablement entre 1745 i 1746, com a masoveria de les Vinyes Grosses i va passar a ser masoveria del Vilar a partir de l'any 1754.

    MESTRE, P. Fira ramadera de l'Hostal del Vilar (Sant Agustí de Lluçanès), Cossetània, Valls, 1999
    YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990