Les Dues Germanes
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Montmany. Sot del Bac
  Emplaçament
  Sot del Bac. PR C-33.

  Coordenades:

  41.72709
  2.25261
  437839
  4619746
  Número de fitxa
  08134-185
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Mesozoic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  FERO SA. C/ Muntaner, n. 262. Barcelona. 08021.
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  S'anomenen les Dues Germanes a unes formacions naturals que recorden una agulla de cos cònic i acabat en superfície plana. Aquestes peculiars columnes rocoses són el resultat de l'erosió de calcàries triàsiques formades fa 200 milions d'anys. Ambdues formacions es troben dins el Sot del Bac, una petita vall que baixa dels cingles de Bertí cap el riu Congost, i seguint el traçat del sender de petit recorregut PR.33 el camí travessa un alzinar muntanyenc en un paratge de gran valor ecològic. A mesura que s'avança, el sot s'escanya, i abans pujar l'esglaonat del sot cal desviar-se per un corriol que baixa a mà dreta fins el Salt del Prat, acompanyant la cascada hi ha l'agulla del Salt, a prop les Dues Germanes i a l'altra banda el Tap de Xampany. Tant les agulles com les parets han estat escola per molts escaladors. Aquestes roques presenten evidències de passos d'escalada i és freqüent la presència de nous escaladors.

  El pas del Sot del Bac seria un camí natural utilitzat per les primeres comunitats humanes, tant per abastir-se dels diversos recursos naturals (aigua, caça i recol·lecció) com a lloc de pas i de comunicació del sector del Congost amb Puiggraciós i els Cingles de Bertí. Actualment aquest és ocupat de forma esporàdica per caminants i escaladors.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany.