Can Xicola del Figaró
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Nucli del Figaró
  Emplaçament
  Carretera de Ribes n.34.

  Coordenades:

  41.72106
  2.27293
  439523
  4619062
  Número de fitxa
  08134-186
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPEC:915
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A09008
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Edifici de planta rectangular format per planta baixa i dos pisos. Coberta de teula a dues vessants i ràfec a la catalana. En la façana principal situada a peu del carrer Major, es conservava la portalada amb arc de mig punt adovellat, i al primer pis una finestra conopial lobulada i una espitllera per arma de foc, també veiem una finestra amb llinda recta al segon pis. A la façana que actualment dóna a la carretera de Ribes hi ha un portal amb arc rebaixat, un balcó de ferro forjat i una finestra conopial lobulada al segon pis. Del mateix tipus que l'anterior. Estructura de pedra on destaquen unes pedres angulars decorativbes a les cantonades.

  Des del 999 trobem documentat el mas i l'hostal del Figaró. En traslladar-se a Barcelona, els Figueró es vengueren part del seu mas i terres als amos del mas Antich del Figaró per bé que és reservaren l'antic hostal i el patronat de la capella de Sant Rafael que renunciaren al 1751 en favor del rector de Vallcàrquera. Fins a principis del segle XVII la dinastia dels Figueró, anomenats també tots Rafael, exerciren l'ofici de pagès i d'hostalers, fins que un d'ells passà a Manlleu a exercir de paraire vers el 1630. El fill d'aquest, Rafael Figueró passà a viure a Barcelona on exercí des del 1647 l'ofici d'impressor. Ells formaven la dinastia d'impressors reials Figueró. Ells formaven la dinastia d'impressors reials Figueró. Aquesta estructura pot tenir elements que formessin part d'una casa original dels segles XVI o XVII.

  AADD. 1998. Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny. AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. PLADEVALL, Monografies 3, p. 127. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.