L'Arboçar Torrelavit

Alt Penedès
Partida de l'Arboçar
A 2k del nucli de Torrelavit, pel camí de Sant Jaume que surt del c. del Bosc, passant per Can Matrà
266 m

Coordenades:

41.45738
1.7343
394291
4590306
08287-141
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cadastral: 002002600CF99A0001ZS
Marta Rodríguez

Masia de planta rectangular orientada al sud-est amb diversos annexos arquitectònics posteriors per a ús agrícola. Té el carener de la teulada paral·lel a la façana i està cobert amb teulada de teula àrab. L'edifici principal és de planta baixa i un pis. El portal d'entrada és de mig punt adovellat, amb pedrissos a ambdós costats, així com tres grans graons que li donen accés. També hi observem un contrafort al costat esquerre de la façana principal. Un cos sobrealçat secundari a la banda esquerra tanca l'edifici per l'esquerra, amb un portal coronat per un arc escarser probablement corresponent a les antigues cavallerisses. La planta baixa presenta dues obertures quadrades a banda i banda del portal principal, mentre que el 1r pis presenta de manera regular quatre finestres també quadrades. Edificacions annexes i més recents al costat dret i una bassa a l'esquerra de la casa. Segons Montse Torres (veure apartat bibliografia) en una de les parets una hi ha una espitllera des d'on es podia observar i disparar a l'exterior en cas d'atac.

Fins fa uns 40 anys era la masoveria de cal Gallego (casa pairal situada prop de Sant Jaume Sesoliveres). En Joan i en Jaume Ràfols i Mata, que van pagar la construcció de les escoles públiques inaugurades el 22 de juliol de 1928, eren fills de l'Arboçar. Els seus pares eren Josep Ràfols Mir i Teresa Mata Gallego, segons els arxius consultats. En Jaume Ràfols i Mata va néixer el dia 1 d'abril de 1857. En Joan i en Jaume Ràfols havien marxat cap a Amèrica molt jovenets a fer fortuna i en aconseguir-ho van voler que al seu poble es construïssin unes boniques escoles perquè cap nen i nena es quedés sense escolaritzar. El Joan Ràfols Mata no va tenir descendència. El seu germà Josep es va casar amb Teresa Ollé Montané, de Piera, i que van tenir un fill i tres filles. L'hereu, Jaume Ràfols Ollé, nascut el 1881, es casà amb Francisca Farguell i Madurell el 1906 i van tenir una filla de nom Maria. Després que els Ràfols anessin a viure al Carrer del Bosc, a l'Arboçar hi van anar els Amat. En Joan Amat Domènech, nét de Joan Amat Ventura i de Maria Gallego Esteve, de Cabrera, i és fill de Joan Amat Gallego i de Pilar Domènech. L'actual propietari de l'Arboçar és la família Llera Bonilla. L'arboç (madroño en castellà) és un arbust mediterrani de fruits comestibles que són les cireretes d'arboç o de pastor. I un arboçar és el lloc on hi ha aquestes plantes. D'aquí en deu venir el nom de la masia, tot i que a vegades el trobem escrit "arbossar".

LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 60.
TORRES, Montserrat (2009): "L'Arboçar" dins EL CEP núm. 38, p.14.