La Casa del Pont Sant Cugat Sesgarrigues

Alt Penedès
Al SE del nucli del poble. En la confluència del Torrent de la Masia i el Torrent del Pont Gran
Des del c. del Pont, s'hi arriba seguint el cami del Pont Gran.

Coordenades:

41.36091
1.75929
396225
4579565
08206-16
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XX
Bo
Legal
BCIL segons POUM 28/12/2006. Pla especial i catàleg de Masies 2006
Restringit
Residencial
Privada
Ref. cad.: 0030000009501
Tríade scp

Edifici de planta rectangular i teulada de doble vessant. Té diversos cossos de serveis annexes aixecats en èpoques diferents. Destaquen els portals de dovelles grans i algunes finestres emmarcades en pedra. De l'interior cal esmentar unes arcades de punt rodó. Les obres fetes recenment han destapat alguns elements coberts en èpoques passades, com d'altres arcs i plaques decoratives amb motius gravats diferents, segurament del segle XIX.
En la paret esquerra de la masia s'hi observa com aquesta antigament podria ser l'entrada principal.

Referència cartogràfica: mapa topogràfic de Catalunya 1:5000. Sant Cugat Sesgarrigues 419-7-7 (279-127). Institut Cartogràfic de Catalunya. Segona edició: desembre 1998.
Tot i que no hem tingut ocasió de comprovar-ho, sembla que la família Àlvarez, propietaris de la casa des de fa vàries generacions, han conservat algunes pintures (no saben quantes amb exactitud) del pintor Ricard Clausells (1864-1939) que treballà a Vilafranca i deixar obres per exemple, al saló de sessions de l'Ajuntament de Vilafranca. Segons el propietari, es tracta bàsicament de reproduccions de pintures del Museu del Prado, a les quals era molt afeccionat Ricard Clausells. L'última membre de la família Àlvarez que habita a la Casa, va donar a la parròquia una obra que podria ser d'aquest pintor. Actualment es troba exposada en una de les dependències de la part nova de l'església. Caldria estudiar el tema amb més profunditat.

La casa té alguns elements que porten a considerar que sigui més que centenària. Els seus habitants actuals ens informen oralment que tenen notícies sobre vàries generacions anteriors de les mateixes famílies actuals (propietaris i massovers), el que ens remunta més enllà del segle XIX. El topònim del lloc, podria estar citat ja en època medieval com el mas del Pont, segons l'estudiós local Mn. Margarit. Si això fos veritat, el topònim actual no tindria res que veure amb l'existència d'un pont que hi ha relativament a prop de la casa, per on passa la carretera N-340.

MARGARIT TAYÀ, Antoni; SOLÉ i BORDES, Joan; MIRET i VIA, Antoni. Episodis de la història de Sant Cugat Sesgarrigues. Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues. Sant Cugat Sesgarrigues 1999