Grioteres
Vilanova de Sau

    Osona
    Carretera B-5213. km 9.

    Coordenades:

    41.97396
    2.3668
    447538
    4647079
    Número de fitxa
    08303-123
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Antic
    Segle
    XXX-I aC
    Estat de conservació
    Dolent
    Alguns sectors del jaciment es troben esgotats i per tant ja no hi resten nivells arqueològics, l'erosió del vent també ha provocat la degradació i desaparició d'alguns nivells.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA núm.2771
    Accés
    Difícil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    08304A004000010000TM
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    El jaciment de les Grioteres és un conjunt d'onze petites coves obertes i penjades sobre la vall del Ter. Les cavitats formen una xarxa de galeries comunicades entre elles que van perdent amplitud a mesura que s'entra a l'interior.
    Els resultats de les diverses campanyes arqueològiques realitzades han constatat la presència de 8 estrats ben diferenciats que marquen la següent seqüència cronològica que es porta des del neolític mig, al final on en els nivells corresponents s'han pogut documentar dos fogars, calcolític, bronze inicial, mig, final i per últim l'edat del ferro.
    El material arqueològic del conjunt de cavitats és significatiu tan quantitativament com qualitativament. Pel què fa a la ceràmica destaquen recipients d'estil Montboló amb nanses tubulars i verticals del tipus Chassey. Elements decorats amb grafiats geomètrics, i ceràmiques llises i brunyides, etc.
    Les restes òssies també han estat treballades i s'han recuperat punxons, agulles, cisell, espàtules, rodells i una pinta.
    La indústria lítica respon a instruments agrícoles i diferents tipus de fulles de sílex retocades.
    Dels estrats que pertanyent a les èpoques més recents s'han recuperat peces metàl·liques com anells i un punyal de forma triangular.
    Aquest jaciment es pot considerar pràcticament exhaurit degut a les llargues campanyes de recerca arqueològica realitzades, també per a l'acció de clandestins.
    A la cova coneguda com Tia disposa d'un testimoni de sediment conservat que pot ser interessant de cara a la recerca científica futura sempre i quan es pugui garantir la seva integritat.

    Segons M Cassany els anys en que durà la Guerra Civil Espanyola la cova fou ocupada per desertors. Posteriorment entre els anys 1959 i 1960 estudiosos del Museu Episcopal de Vic realitzaren un primer conjunt de campanyes arqueològiques.
    Ja a finals de la dècada dels 70 i fins el 1983 Josep Castanya continuà la recerca

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    CASTANY, Josep.(1995) Les Coves prehistòriques de les Grioteres. Patronat d'Estudis Osonencs. Vic
    VILA, A. ESTÉVEZ, J. YLL. R. (1982). "Sis mil·lenaris de dinàmica econòmica abans del Neolític". Ausa X. Patronat d'Estudis Osonencs. Vic