Gran Hotel
Moià

  Moianès
  Casc Urbà - Av. de la Vila, 17
  Emplaçament
  Centre vila

  Coordenades:

  41.81014
  2.09792
  425070
  4629090
  Número de fitxa
  08138 - 125
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1948
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 5193402DG2259S
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Edifici de quatre pisos i tota una illa de carrer. L'accés a l'edifici es fa per una gran porta amb un gran vidre dividit en dues parts.
  A la banda de dalt es poden observar les restes del bisellat de l'escut de Moià amb la corona reial i unes banderoles a cada costat de l'escut en el que des de dintre de l'edifici es pot llegir "Gran Hotel". El vestíbul recorda el passat d'un edifici de luxe, és ample i espaiós i, sense comptar l'accés a l'edifici, té forma de pentàgon a partir del qual es distribueixen les escales, dues grans portes una d'elles és l'ascensor i l'altre és un apartament, a la porta té el número 1.
  La porteria té uns vitralls que recorden molt als de les antigues recepcions d'hotels. Al mateix vestíbul hi ha una decoració, quasi a l'alçada de la cornisa, amb figures humanes en posicions relaxades o ballant, en fang cuit. A causa de què els sostres són molt alts no s'ha pogut apreciar cap firma d'autor.

  L'hotel va deixar de ser-ho l'any 1958 quan va ser venut i reconvertit en diversos habitatges. Fa 25 anys que hi ha servei de porteria

  Durant la postguerra, a l'any 1945-47 la zona sud de la vila es comença a construir i l'empresari Eduardo Soriano fa servir la construcció d'aquest edifici per fer d'amagatall altres negocis. L'hotel de luxe de Moià és va inaugurar l'any 1948. Va funcionar bé durant un parell d'anys però poc després la cosa començà a anar malament fins que la situació acabà en la venda, a l'any 1956. Totes les seves habitacions es veuen reconvertides en petits apartaments.
  Aquest edifici és el resultat de l'especulació immobiliària. Actualment són apartaments. Durant molts anys el seu soterrani va ser la famosa discoteca Modium, ara està destinat a botigues.

  Tarter i Fonts, R ( 2005); " 1000 anys de Història de Moià ". Moià, març.