Cal Comadran
Moià

  Moianès
  c. Mn. Josep Passerissa
  Emplaçament
  Sota de la carretera de Manresa, vers el sud de la vila.

  Coordenades:

  41.80643
  2.09602
  424908
  4628680
  Número de fitxa
  08138 - 126
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1956
  Estat de conservació
  Dolent
  Consolidar i intervenir a la xemeneia de l'antiga fàbrica que resta com arqueologia industrial.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autoria de la fitxa
  Cristina Casinos

  Fàbrica tèxtil de mitjans dels anys 50 caracteritzada pel sostre de dents de serra que permetia molt bona il·luminació. L'accés és per la seva façana nord que dona a un pati on es troba la sala de màquines, a la dreta està l'accés per recepció als vestidors dels treballadors, i a les grans sales on es trobaven les màquines.
  Al segon pis es trobaven les oficines on el Sr. Comadran i treballadors tenien els seus despatxos. En el del Sr. Comadran encara es pot veure la caixa forta lògicament oberta i saquejada.
  La fàbrica ha estat molts anys abandonada i ha patit els atacs vàndals. En una dependència al costat dels despatxos es trobava el taller-laboratori on es realitzaven mostres i proves de tints. Des d'una porta colindant s'accedeix a la zona on habitava la família propietària de la fàbrica. Encara es poden veure restes de la cuina amb una cuina econòmica, els dormitoris i el saló.

  En els darrers anys s'ha enderrocat part de la fàbrica.

  Al 1925 Josep Comadran posa 10 telers en companyia de Tèxtil Pañeria SA. L'any 1939 canvia de nom pel de Feliu Comadran i Cia. i en 1956 s'inaugura la fàbrica del Comadran. Comença amb una plantilla fixa de 200 treballadors. En aquesta fàbrica es recoloquen bona part de la plantilla d'una altra fàbrica, el Vapor, que tanca temporalment. Al 1976 mor el seu propietari, que estava assistint a una crisi tèxtil que arribarà a afectar el seu negoci. El 24 de maig de 1977 la fàbrica es tanca i 250 persones es queden al carrer. Un percentatge alt de Moià es queda a l'atur.

  La Tosca (1991); Moià d'ahir i avui. Records històrics d'uns quants moianesos. Ed. La Tosca. Moià.