Goigs de la Mare de Déu de la Sala 1
Jorba

  Anoia
  Ermita de la Mare de Déu de la Sala.
  Emplaçament
  La Sala.
  363

  Coordenades:

  41.58942
  1.55541
  379595
  4605199
  Número de fitxa
  08103 - 124
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Música i dansa
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Religiós
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

  Goigs amb la capçalera "Goigs de la Mare de Déu de la Sala”. Partint el text en dos hi ha un gravat que representa la Mare de Déu barroca que es venera al temple, dempeus sobre una peanya i emmarcada per unes cortines que deixen entreveure, al darrere, uns núvols. La Mare de Déu sosté als braços l’infant, que beneeix amb la mà dreta i subjecta l’orbe amb l’esquerra. Sobre les cortines hi figuren les inicials “S.M.”, que deuen correspondre al nom del gravador. Flanquejant el gravat principal i a sobre de les dues meitats de la capçalera hi ha sengles gerros ornats amb flors.

  A un nivell inferior hi ha el subtítol “que es venera a la seva ermita del terme de Jorba, Bisbat de Vich”.

  El text, a tres columnes amb uns corondells simples (una línia), consta de 8 estrofes i una tornada. Sota el text hi ha la partitura. Al peu hi ha una pregària en llatí i l’autoria: arranjament de la lletra popular per Mn. J. Forn, prevere i tornada popular harmonitzada per Mn. F. Baldelló, prevere.

  L’orla que envolta tota la composició inclou elements florals, gotims, gerros, infants i paons.

  Elisabeth Casalius, vídua de Joaquim Abadal, va regentar la impremta fafiliar amb els seus fills entre 1858 i 1880.

  Casassas i Simó, Lluís; Enrich i Hoja, Jordi; Riba i Gabarró, Josep; Termens i Graells, Miquel; Torras i Ribé, Josep M. (1988): Història de les Comarques de Catalunya. Anoia. Vol. I. Manresa: Parcir. Edicions Selectes, p. 298-299.