Forn de la Caseta d'en Bernades Casserres

  Berguedà
  Caseta d'en Bernades, al peu del turó dels Tres Hereus
  Des de la carretera de Graugés
  595

  Coordenades:

  42.04728
  1.84246
  404206
  4655674
  08049-222
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Modern
  Popular
  XVIII
  Regular
  Tapat per la vegetació, no s'ha excavat i per tant es desconeix el seu estat
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08048A00300026
  Jordi Montlló Bolart

  Forn de bòvila situat al costat de la caseta anomenada de Bernades, a prop del Camí de Graugés, al costat d'un gran roure, aprofitant un marge del camp. Està molt tapat per branques i cobert de terra, però es pot veure una mica la boca i per la part superior si es rasca es poden veure les parets rubefactades. Segurament és de planta rectangular i està per veure si conserva la graella i la cambra de combustió intactes.
  Hauria servit per fabricar la teuleria de la Caseta. Prop d'allà es veu com el marge d'argila del costat ha estat gratat i s'ha anat formant una esplanada per l'assecatge de les peces.

  Aquest tipus de forn és molt freqüent a les masies, ja que el material per a la seva construcció es treia del mateix lloc. Només calia un emplaçament amb argila i aigua. Aquest forn, a diferència de molts altres, s'ha pogut conservar.

  La llinda que indica 1778 marca l'antiguitat de la primera construcció a manca de documentació. La única documentació existent és la relacionada amb la construcció de la primera planta, a principis del segle XX, realitzada per l'avi de l'actual propietari. L'edifici original era una barraca de planta baixa dividida en dues parts, a la dreta pel bestiar on encara es conserven les menjadores, i a l'esquerra d'habitatge amb llar de foc i forn de pa que encara es conserva.