Forn de Guix de Cal Xic Vallcebre

  Berguedà
  El Divinal

  Coordenades:

  42.19839
  1.82412
  402919
  4672473
  08293-241
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  XX
  Regular
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08293A006001260000AZ
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Forn de guix petit, propietat de Cal Xic Divinal. Construcció de pedra seca ja mig ensorrada, amb plaçeta al davant per picar el guix un cop cuit, i munt de guix sense coure al costat. Aflorament de guix al costat d'un torrent. El guix es troba en les margues del Garumnià, roques formades de sediments lacustres i fluvials de l'època de transit entre l'era secundària i la terciària (Cretaci a Paleogen). Les capes de guix formen part de les lutites roges superiors del Paleocé. Accés fàcil a peu des del pont de Can Rodó, El Divinal, per un corriol al costat del torrent.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

  Vallcebre te una quantitat d'afloraments de guix. La gent cremava guix en forns artesanals prop de l'aflorament o prop de la casa. Hi havia un altre forn de guix al costat de Cal Xic Divinal. Al fer una pista entre Cal Pau i Cal Xic, aquest forn fou destruïda.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.