Teuleria la Canalassa Vallcebre

  Berguedà
  Pla de la Barraca

  Coordenades:

  42.19952
  1.80403
  401262
  4672621
  08293-242
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Dolent
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08293A006000080000AQ
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Teuleria petita, ensorrada, envoltada de trossos de teula i mao. Es veu la forma d'un forn mig ensorrada. El camí entre els terrers, font de l'argila per les teules i els maons, i el forn es veu encara. Zona de camps i feixes prop d'uns terrers de sediments del Cretaci superior, de les fàcies del Garumnià. Antigament conreada, aquesta zona està invaïda de pins. Accés fàcil des de la pista asfaltada de Coll de Pradell, al nivel de Pla de la Barraca.

  Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

  Teuleries com forns de guix i forns de calç són elements típics del món rural, on la matèria primera era transformada al mateix lloc on es trobava el material. Prop del forn de la teuleria hi ha fang (argila) i aigua. No se sap ni quan aquesta teuleria va començar a funcionar ni quan fou abandonada. Es pot suposar que va caure en desús quan començaren a funcionar teuleries més industrials, com ara la teuleria de Pujol i Tomàs a Collet, Guardiola de Berguedà, als finals del segle XIX, i quan es va resoldre la qüestió del transport, a partir dels anys 1930, quan l'explotació del carbó a Vallcebre va impulsar millores en la xarxa viària. Aixó posa una data per l'abandó del forn abans dels mitjans del segle XX. No s'ha trobat documentació sobre aquesta teuleria. Encara es pot veure clarament en l'ortofoto de 1956 (ICGC).

  Serra, R. (2007). 1910: La Colònia Agrícola Industrial Pujol y Thomás del Collet (Guardiola de Bergeudà) vista per Raül M.Mir. L'Erol Num. 92 Oficis i tècniques de construcció artesanals pagines 38-42.
  Joan Pujol Vilaseca (2007) De la teuleria a la bòbila. L'Erol idem. Pagines 26-28.
  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.