Font dels Traginers
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector est del terme municipal
  Emplaçament
  A 1200 metres per camí asfaltat i pista forestal de la carretera B-433

  Coordenades:

  41.95141
  2.02418
  419123
  4644842
  Número de fitxa
  08212 - 87
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Estat de conservació
  Regular
  L'entorn de la font està en bones condicions, l'únic aspecte negatiu és la presència de diversos elements metàl·lics al costat de la font.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A00033
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font dels Traginers està situada al nord-est del nucli urbà i al nord-oest de la masia de Gurrians, en un racó enclotat sota uns camps on es troba la balma en la qual hi ha la font. Sobre la font i a tocar dels camps hi transcorre el camí ral de França. L'accés a la font és fa a través d'un camí veïnal que passa pel Raval de Sant Feliu, en terme d'Oristà, i condueix a la masia de Gurrians, des d'on s'ha de baixar al torrent en el que es troba la font. La font, situada al fons d'una humida balma, està formada per un brollador i una aixeta que sobresurten del fons, cobert de vegetació. A l'esquerra hi ha el dipòsit, tancat amb una porta metàl·lica. Tant l'aigua de la font, com la que es filtra per les parets i la que s'escola per sobre de la balma cap al torrent, formen un espai molt humit, mig embassat, davant la balma. A la dreta de la font hi passa el torrent que després de superar la balma segueix envoltat de pollancres delimitant uns plans davant la balma . El cantó oposat al torrent presenta diverses grans roques de suaus contorns, en una de les quals es troba una anella per a subjectar bestiar.

  Situada prop de l'antic camí ral de França, la font era un punt de parada pels traginers i conductors de carros i tartanes que solien aturar-s'hi per tal de descansar i d'abeurar el bestiar. Així en dóna testimoni l'anella per a subjectar bestiar que es conserva sobre una roca propera a la font.

  AADD, Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Grup de Defensa del Ter/ Eumo Editorial, 2005 AADD, Sant Feliu Sasserra. Capital històrica del Lluçanès: dels orígens als nostres dies, Centre d'Estudis del Lluçanès i Centre d'Estudis del Bages, 2003