Font de les Comes Vertides
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector nord-est del terme municipal
  Emplaçament
  A 1050 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 65

  Coordenades:

  41.95956
  2.02433
  419146
  4645746
  Número de fitxa
  08212 - 86
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Regular
  La vegetació cobreix bona part de l'estructura de pedra, tot i que aquesta es manté en bon estat, exceptuant algunes reformes a la paret que tanca la volta al fons.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A09008
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font de les Comes Vertides, també coneguda com a font de les Comes, està situada al marge dret del torrent de les Comes Vertides, entre la casa que dóna nom a la font i al torrent, al sud, i can Passavia, al nord. S'accedeix a la font a través d'un camí que surt en direcció nord de la masia de Comes Vertides. Un cop s'arriba al torrent, la font queda uns metres a la dreta. La font està formada per una volta de canó construïda amb maçoneria de pedra, adovellada en l'entrada. Dins la volta hi ha un safareig amb batent de pedra que ocupa tota la meitat esquerra i que té a sobre el brollador que normalment està obturat amb un tap de suro. A l'esquerra del safareig, sobre la paret lateral de la volta, hi ha una obertura que forma un petit espai, la utilitat del qual desconeixem.

  Segons es recull en el llibre editat pel Grup de Defensa del Ter "Les fonts que tenim", en aquesta font hi ha una inscripció del segle XVIII i era una de les fonts a la que acollien els veïns del poble en el dinar de la festa Major.

  AADD, Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Grup de Defensa del Ter/ Eumo Editorial, 2005