Camí ral de França
Sant Feliu Sasserra

    Bages
    Creua el terme de sud-oest a nord-est
    Emplaçament
    Des del serrat de Coll Lligó fins al Serrat Rodó

    Coordenades:

    41.94035
    2.02432
    419121
    4643614
    Número de fitxa
    08212-61
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Estat de conservació
    Regular
    La toponímia ha deixat indicis per on transcorria el camí. Caldria, però, senyalitzar-lo degudament perquè no es perdi.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Propietaris diversos
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El camí de França, conegut també amb el nom de camí de Ripoll a Manresa o camí de Puigcerdà, provenia de Manresa i es dirigia a Ripoll. Passa pel terme municipal de Sant Feliu Sasserra resseguint una part del mateix traçat que el camí Ramader.
    El camí de França entra al terme municipal de Sant Feliu Sasserra pel sector sud-oest i enllaça amb el camí Ramader en el ramal de ponent de la serra de Coll Lligó, passa per la masia de Coll de Bassa i es dirigeix, en direcció nord, fins a la carretera B-431 on segueix passant per la masia del Pilar. És, precisament, la zona de l'enclavament de la masia del Pilar, un tram força concorregut, fet que ho demostra la gran quantitat de camins que hi confluïen. En aquest tram hi enllaçaven el camí Ramader, que junt amb el camí de Santa Maria d'Oló a Sant Feliu Sasserra portaven resseguint els mateixos passos una bona estona, amb els camins que procedien de Santpedor i Sallent, i l'antic camí ral de Balsareny, Navàs i Sallent, conegut com la carretera de Solsona. (AADD;2003)
    El camí de França continuava fins arribar el Pla Moixons, gran emplaçament de parada i descans per part dels traginers que aprofitaven per anar al poble a comprar. A partir d'aquí el camí vorejava la casa de Pla Moixons i es dirigia a l'entrada del nucli urbà, punt on el camí es trifurcava. Un ramal vorejava el nucli urbà per la part de ponent; un altre ramal entrava pel carrer Arquebisbe Badia, passava per la plaça de l'església fins a travessar tot el nucli urbà, i el darrer ramal vorejava per la banda de llevant fins arribar al carrer Balmes, passava per l'era d'en Vall i es dirigia cap a la font del Barber. El camí continuava resseguint les vores dels camps fins a l'extrem del serrat de Gurrians, des del qual, girant en direcció nord-oest, es dirigia cap a la font dels Traginers. Aquesta font, tal com indica el seu topònim, era una zona de parada i beuratge dels mercaders i traginers que transcorrien pel camí de França. El camí continua pel pla de Gurrians, passant per el Rossinyol en direcció a la masia de les Comes Vertides i s'arriba a la zona de la font de les Comes Vertides, des de la qual seguint en direcció nord s'endinsa en el terme municipal de Oristà.

    El camí de França era un camí de gran recorregut que enllaçava la zona de muntanya amb el pla del Bages, travessant el Lluçanès. Per ell hi transcorrien traginers, mercaders i conductors de carros i tartanes que solien passar prop de les poblacions per tal satisfer els menesters que comporta la vida transhumant. Així mateix, al llarg dels camins naixeren diversos hostals que donaven resposta a aquestes necessitats.
    En el cas del tram del camí de França que discorre per terme municipal de Sant Feliu Sasserra, s'hi trobaven dos hostals, avui en dia inexistents. Un hostal estava situat als peus de la vessant de cal Prim i cal Batzó. L'altre hostal era el Rossinyol, del qual se'n conserva la toponímia de la zona on es trobava ubicat, així com un monticle d'enderrocs que han quedat enmig d'un camp.

    AADD, Sant Feliu Sasserra. Capital històrica del Lluçanès: dels orígens als nostres dies, Centre d'estudis del Lluçanès i Centre d'estudis del Bages,2003