Denes de collaret
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Museu Episcopal de Vic
  Emplaçament
  Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500 (Vic)

  Coordenades:

  41.94457
  2.02241
  418968
  4644084
  Número de fitxa
  08212-63
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Col·lecció
  Prehistòric
  Neolític
  Estat de conservació
  Bo
  Es conserven a la sala de la reserva del Museu Episcopal de Vic, cosides en un cartró dins d'una capsa.
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada accessible
  Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500 (Vic)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Es tracta de sis denes de collaret fetes sobre petxina amb forma ovalada; divuit denes de collaret circulars amb perforació central i dos fragments de petxina procedents d'una tasca d'exploració portada a terme pels membres del Centre Excursionista de Vic a principis del segle XX.

  Tot i que no s'ha pogut definir la cronologia concreta d'aquestes peces cal dir que la tradició d'elaborar ornaments personals a partir de materials malacològics marins s'arrela en un moment tant antic com és el Paleolític Superior i coneix una perduració que s'endinsa a l'Edat dels Metalls, essent però durant l'Eneolític quan experimenta un especial desenvolupament i difusió. És però indispensable considerar el context arqueològic de les peces en qüestió. (Guitart i Perarnau;1986)

  GUITART, I, Objectes d'ornament personal prehistòrics del moianès i d'Osona al Museu Episcopal de Vic, AUSA XII/116, Patronat d'Estudis Ausonencs, 1986 MASRAMON, R, El Lluçanès central. Història de la baronia de Lluçà, Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1990