Carrer Arquebisbe Badia
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector sud del nucli urbà
  Emplaçament
  Carrer Arquebisbe Badia

  Coordenades:

  41.94356
  2.02288
  419005
  4643971
  Número de fitxa
  08212 - 33
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Diverses de les cases que conformen el carrer han estat reformades, tot i així la majoria conserven l'estructura i diversos elements arquitectònics originals. A cal Not la majoria de llindes s'han refet conservant la decoració amb els motius originals.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A09050
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El carrer Arquebisbe Badia està situat a tocar de l'església de Sant Feliu, en el nucli medieval del poble. Constituïa un dels principals accessos ja que hi transcorria l'antic camí ral de França que passava per la plaça de l'església.
  Es tracta d'un carrer estret i sinuós amb un pendent pronunciat ja que en els poc més de cinquanta metres de recorregut supera un desnivell d'uns deu metres. Les cases estan situades a banda i banda del carrer, la majoria tenen els murs de càrrega de maçoneria de pedra i conserven elements originals de pedra, com ampits, brancals i llindes, que en alguns casos són datades. Les cases són d'estructura i alçada heterogènia, tot i que totes tenen coberta de doble vessant amb aigües a la façana principal.
  Destaca a la part superior del carrer cal Puig, que conserva un portal d'arc rebaixat adovellat i tres finestres al primer pis d'estil gòtic, amb decoració floral a l'imposta, i cal Not, que fa cantonada amb la plaça de l'església, i que conserva diverses finestres emmarcades amb pedra entre les que destaquen les decorades amb motius geomètrics i florals. A la part inferior del carrer hi han dos llindes datades, una al 1673 i l'altre al 1702, ubicada a cal Barraquer.

  El disseny urbanístic del poble de Sant Feliu Sasserra, i per tant del carrer Arquebisbe Badia, respon a la tipologia urbanística medieval de carrers estrets i places de petites dimensions. Al segle XV Sant Feliu esdevingué un dels caps de la Sotsvegueria del Lluçanès i començà el gran desenvolupament del poble. Aquest fou cremat durant la guerra de successió del 1714 per les tropes filipistes tot i que els seus carrers conservaren el seu disseny i moltes de les seves cases. Al carrer Arquebisbe Badia s'hi denoten reformes a algunes de les cases degut a aquest fet.