Font del Crespí Oristà

Osona
Sector sud-oest del terme municipal
A 4400 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'300

Coordenades:

41.91694
2.04104
420478
4640999
08151-326
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Bo
La font és utilitzada pels habitants del Crespí.
Inexistent
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 009A00021
Jordi Compte i Marta Homs

La font del Crespí està ubicada al nord-oest de la masia que li dóna nom, en una zona enclotada per on baixa un torrent habitualment sec.
S'accedeix a la font a través d'un camí que surt de la masia del Crespí i ascendeix en direcció nord-oest vorejant un serrat fins que s'arriba a la font, situada en una petita vall enclotada.
La font està formada per un dipòsit modern, ubicat a l'interior d'un antic viver, que recull l'aigua de tres punts diferents. El primer d'aquest punts està format per una petita paret de maçoneria de pedra per sota de la qual en regalima l'aigua formant un petit bassal, delimitat amb pedres. Uns metres més avall hi ha una font de mina, és a dir, un forat picat a la roca que s'omple d'aigua formant una petita bassa, delimitada per una petita estructura de pedra i fusta. Uns metres a l'est hi ha un tercer punt on raja l'aigua, situat al capdamunt d'un marge erosionat i amb restes d'una canalització antiga. Actualment, tant l'aigua d'aquest punt, com la dels altres dos és canalitzada fins a un dipòsit modern, a partir del qual es porta l'aigua fins la masia.

La font del Crespí servia antigament tant per a ús de la masia com per a regar l'horta, que estava situada en el pla que hi ha just sota la font.