Sender de gran recorregut. GR-3 Oristà

Osona
Sector sud del terme municipal
Creua tangencialment el terme a l'extrem sud

Coordenades:

41.91672
2.08886
424443
4640931
08151-325
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Ref. cad.: 006A09017
Jordi Compte i Marta Homs

El traçat del sender transversal de gran recorregut GR-3, anomenat també sender central de Catalunya, recorre bona part de la Catalunya central seguint en alguns trams antics camins com el de la Sal. És un traçat de circumval·lació, amb l'inici i el final a Lleida, que encara no ha estat senyalitzat en tot el seu traçat. Actualment el tram senyalitzat va des de Tàrrega fins a Vidrà passant per les comarques de la Noguera, l'Urgell, el Solsonès, el Bages, Osona i el Ripollès, en aproximadament 227 quilòmetres de recorregut. El pas del sender pel terme municipal d'Oristà és tangencial i només afecta a l'extrem sud del terme municipal, prop de l'Eix Transversal.
El sender està dividit en 16 etapes proposades per la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, amb uns recorreguts que oscil·len entre els 8 i els 27 quilòmetres. En la tercera d'aquestes etapes, compresa entre Sant Bartomeu del Grau i l'Estany, el sender transcorre, en una petita part, pel terme municipal d'Oristà. El sender arriba a Oristà provenint del terme municipal de Muntanyola i hi entra al sud del serrat de les Deveses, just al creuar la riera de Sagalés, també coneguda en aquesta part com torrent de Caraüll, prop del lloc on es conserven els restes de l'antiga església romànica de Sant Genís de Caraüll. Des d'aquest punt el GR-3 segueix la pista forestal que comunica amb la masia de Caraüll, seguint paral·lels a la riera de Sagalés i passant uns metres per sota del Puig de Sant Genís fins arribar a la masia de les Oliveres i a la església de Sant Genís de Caraüll, situada a pocs metres. Des de les Oliveres, masia situada en terme municipal de Muntanyola encara que just al límit, el sender segueix fins la masia de Caraüll, prop d'on es troba amb la carretera C-670. A partir d'aquí el camí agafa una direcció sud cap a l'Estany salvant el fort pendent que hi ha fins la carena per on passa l'Eix Transversal, i abandonant el terme municipal prop de la masia de Bojons. Aquest últim tram coincideix parcialment amb l'antic camí ral d'Oristà a l'Estany.

El sender de gran recorregut GR-3 té una guia editada per la FEEC i Senders de Catalunya, tot i que només inclou les deu últimes etapes, on no apareix el tram que passa per Oristà.

La data d'homologació del sender fou 1992.