Font del Crespí
Oristà

    Osona
    Sector sud-oest del terme municipal
    Emplaçament
    A 4400 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'300

    Coordenades:

    41.91694
    2.04104
    420478
    4640999
    Número de fitxa
    08151 - 326
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Estat de conservació
    Bo
    La font és utilitzada pels habitants del Crespí.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 009A00021
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La font del Crespí està ubicada al nord-oest de la masia que li dóna nom, en una zona enclotada per on baixa un torrent habitualment sec.
    S'accedeix a la font a través d'un camí que surt de la masia del Crespí i ascendeix en direcció nord-oest vorejant un serrat fins que s'arriba a la font, situada en una petita vall enclotada.
    La font està formada per un dipòsit modern, ubicat a l'interior d'un antic viver, que recull l'aigua de tres punts diferents. El primer d'aquest punts està format per una petita paret de maçoneria de pedra per sota de la qual en regalima l'aigua formant un petit bassal, delimitat amb pedres. Uns metres més avall hi ha una font de mina, és a dir, un forat picat a la roca que s'omple d'aigua formant una petita bassa, delimitada per una petita estructura de pedra i fusta. Uns metres a l'est hi ha un tercer punt on raja l'aigua, situat al capdamunt d'un marge erosionat i amb restes d'una canalització antiga. Actualment, tant l'aigua d'aquest punt, com la dels altres dos és canalitzada fins a un dipòsit modern, a partir del qual es porta l'aigua fins la masia.

    La font del Crespí servia antigament tant per a ús de la masia com per a regar l'horta, que estava situada en el pla que hi ha just sota la font.